čtvrtek 25. července 2013

3. Terka peče skořicové šneky

Tak jsem včera zas zkusila něco novýho - pustila jsem se do skořicových šneků. Když se "plazily" do trouby, tak se mi to vůbec nezdálo, každopádně výsledek byl víc než dobrej :) Upozorňuju ale, že jsou strašně žraví ...
Skořicoví šneci

Já totiž včera v kuchyni lítala už od oběda. Po obědě následovala klasická "buchta na plech", kterou ale asi ani neochutnáme. Za chvíli ji nesu jako pohoštění pro návštěvu z ciziny (ano, členství v SDH zahrnuje i tyto povinnosti :) ). Tak když už jsem byla v tom, zkusila jsem něco novýho pro nás ke kafe.

Skořicoví šneci:
  200g listovýho těsta
  50g másla
  1 lžíce třtinovýho cukru
  hrst vlašských ořechů
  lžíce skořice
  1 vejce
vyšlo mi z toho cca 28 šnečků


Postup je vlastně naprosto jednoduchej, i když já si to trochu zkomplikovala (nechtěně). Rozehřála jsem si máslo, do něj přisypala cukr, skořici a nasekané ořechy. Právě v nasekaných vlašácích byl ten problém. Neměly být nasekaný úplně najemno, aby to "trochu" křupalo. Já je nasekala spíš na hrubo a místo výsledné tužší hmoty mi vzniklo máslo a kusy ořechů. Takže jsem zapatlala dvojnásobek nádobí, když jsem se to snažila napravit. Z toho plyne - ořechy nasekat spíš na jemno. 

A pak jsem tuhle hmotu rozetřela po rozváleném těstě. Ono to teda vyjde jen po jedné polovině, bylo toho docela málo a vypadalo to dost bídně. Těsto jsem pak srolovala a válec krájela asi po 1 cm. Prcky jsem vyskládala na plech a byly strašně malincí, což se mi nezdálo. Šoupla jsem je do trouby na 170 stupňů na 15 minut.

A pozor ... přesně po 15 minutách byly parádně udělaný, krásně se nafoukly a teplý chutnaly naprosto skvěle. Mohly by se ještě pocukrovat, ale nám to takhle sladký vyhovovalo. Recept jsem našla u Saši

Výborná je v tom ta skořice. Láká mě cokoli, kde je kombinace ořechů a skořice. Navíc to není jenom koření, ale používá se dost jako lék. Skořice údajně snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení (štěpí tuky, zlepšuje metabolismus), podporuje chuť k jídlu (což až tak nepotřebuju), snižuje cholesterol a pomáhá při nachlazení. Dost se užívá spolu s medem nebo si ji přisypávám trochu do kafe s mlíkem.

Jinak se u nás včera dost odpočívalo, protože jsme v úterý vyrazili s Agátou (fenka) na pochod z Jevíčka do Březové n.S. Cílem byla Cimrmanova dobře ukrytá rozhledna. Popravdě, podle Agáty asi nebyl nejlepší nápad venčit 25km skoro v třicetistupňovém vedru, už od startu po mě házela vražedné pohledy. Nicméně, cíl byl dobyt a doma jsme si pak za odměnu dali (resp. jenom já) dobře vychlazenou sváču - meloun a "ledovou kávu".



1 komentář:

  1. Hm... ideální snídaně do vlaku! Vyzkouším a od září budou určitě častou "breakfast to go" :-)

    OdpovědětVymazat