pondělí 29. července 2013

3. Hanče vaří LOĎKY

V takovém vedru se nám ani nechce jíst, natož vařit něco u horkýho sporáku... Jenže já mám prostě hlad, a tak jsem se ráno rozhodla, že uvařím něco lehkého. A jelikož je cuketová sezóna, byly to dneska opět cukety :) 

Napadlo mě, že bychom si je mohli nějak zapéct. Protože cukety mají velmi jemnou chuť, chtělo to podpořit něčím intenzivním, a tak jsem koupila balkánský sýr... 



Celý nákupní seznam pro dva vypadá takto:
  • 2 cukety
  • svazek jarní cibulky (ale použijeme jen jednu)
  •  200g balkánského sýra / fety
  • 1 kostka lučiny
  • čerstvý tymián a oregáno
  • brambory jako příloha, ale může to být dobré i jen tak s pečivem
Cukety pořádně umyjeme a rozkrojíme podélně. Pak z nich lžičkou vyškrábeme vnitřek..







Vnitřky cuket nakrájíme nebo nějak rozmělníme na menší kousky a spolu s jarní cibulkou dáme trošku orestovat na pánev. Přidáme k tomu tymián (asi tři větvičky) a oregáno (větší větvičku - nahoře na obrázku). Nakonec přidáme stroužek česneku a necháme schládnout. 


Do vychladlé směsi přidáme sýr a lučinu a vytvoříme takovou lepivou náplň, kterou naplácáme na vykrájené cukety... Ty pak vložíme na trochu oleje do pekáčku a dáme péct (na kolik stupňů nevím, páč my máme doma plynovou troubu).


Jako přílohu jsem dnes udělala gratinované brambory. Ty jsou velmi jednoduché na přípravu - prostě je oloupeme, nastouháme na tenoučké plátky a vložíme do pekáčku. Nejdřív je můžeme nechat "vařit" v troubě v mléku, potom je zalijeme vajíčkem a necháme zapéct. Dohromady na talíři to vypadá asi takto:





A je to docela dobrý na to, že jsem si ten resept vymyslela sama :)
Bon apetit!






1 komentář:

  1. Mám ráda tyhle rychlovky a vypadá to dobře.Určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat