středa 27. listopadu 2013

31. U Matyldy se peče švédsky

... Včera jsem totiž pekla perníky podle receptu z Ikea. Už jsem je kdysi zkoušela a měla jsem v hlavě, že byly dobrý. Jsou. Ale mně vlastně chutnají skoro všechny perníky. Tyhle jsou takový voňavější a mají hodně světlou barvu. Zatím jsem je nezdobila, na to se chystáme s Leňajsem v pátek. (Hurá!) Pokud se nám podaří vyladit polevu a udělat nějaký parádnický kousky, pochlubíme se.

PEPPARKAKOR - perníky


 

úterý 26. listopadu 2013

30. U Matyldy plavaly okurky

...v klasické Znojemské omáčce. Tyhle omáčky, ve kterých něco plave (ať už okurky, vajíčka nebo špek) mi vždycky připadaly trochu divný. No ale člověk prostě musí upravit svoje postoje, obzvlášť v případě, kdy manžílek má na tu Znojemskou hroznou chuť a ještě ke všemu mamka donese hovězí. 

ZNOJEMSKÁ



čtvrtek 21. listopadu 2013

14. Anet "vaří" měsíčkovou mast

Tohle není úplně typický recept na vaření, ale proč ho sem nedat :) .
Jak máme ten teplý podzim a v Kounicích obzvlášť, vykvetl mi na zahradě letos už podruhé měsíček zahradní. Bylo mi líto toho nevyužít. A tak mám v ledničce dva kelímky téhle výborné mastičky, která je dobrá na jakýkoliv kožní problém.
Je to úplně jednoduché:
Natrhala jsem 2 hrsti květů a nedřevnaté stonky, ty jsem nakrájela nadrobno. V pánvi jsem rozehřála 250g sádla a na něm jsem osmahla květy přesně tak, jak se dělá cibulka. Jen trochu, abych je nespálila. No a je hotovo, nechá se to do druhého dne stát. Druhý den se rozehřeje a jen přecedí přes jemné sítko do kelímku.

 
vypadalo to na té pánvičce moc hezky :)

13. Anet vaří dýňové rizoto

Měla jsem s děckama ve škole výstavku dýní, některé se ale bohužel v teple třídy začaly kazit, a tak jsem se dnes rozhodla zachránit :) jednu krásnou Hokkaido.
A tak vznikl tento podzimní recept.
Na rizoto potřebujeme:
jednu cibuli
dva stroužky česneku
15 dkg anglické slaniny
půlku dýně Hokkaido
šalvěj ( pár lístků, já jsem dala tři )
rýži na rizoto ( nejlíp Arborio, tu ale nemám šanci v Kounicích sehnat,
tak postačila obyč. kulatozrnná )
dvě deci bílého vína
1,5 l vývaru ( zeleninový )
sůl, pepř, máslo a parmazán ( skvěle postačí Gran Moravia )

 Na olivovém oleji jsem osmažila nakrájenou cibulku, přidala nasekaný česnek, nakrájenou anglickou. Přisypala jsem rýži a promíchala. Přiliju víno a nechám odpařit. Pak jsem přidala na malé kostky nakrájenou dýni a šalvěj. Přilívám vývar po troškách a míchám asi 20 minut. Nakonec osolím, opepřím a přidám trošku másla. Úplně nakonec posypu sýrem.

Takže byla dneska u Valentů parádní večeře. Rychlá, zbytek vína k tomu, co dodat :)









pondělí 18. listopadu 2013

29. U Matyldy se boulily blumy

... pod přikrývkou z křehkého těsta. Hned jak jsem otevřela listopadový Apetit, tak se mi tenhle koláč zalíbil. Připadal mi srandovní, protože vypadal jak zasněžený kopec připravený na jízdu v boulích. Tak jsem se do něj pustila. Myslím, že by Vám mohl chutnat. Blumy v něm jsou krásně šťavnaté a těsto shora i zdola je takové jemné. Trochu mi to připomnělo vánoční pečení. To asi ten marcipán uvnitř.

KOLÁČ BLUMBOULE


úterý 12. listopadu 2013

7. Hanče vaří Lecho El Macho!

Dneska jsme se dívali na Já padouch 2... Hlavní padouch se jmenuje El Macho, a tak jsme s Kubou tohle jídlo nazvali po něm, protože je to vlastně freestylový lečo s mexickým nádechem...

Připravte si 
• 4 paprikové klobásky,
• 1 cibuli a kousek pórku,
• 1 bílou papriku, 
• 2 konzervy bílých fazolí (butter beans), 
• 3 uvařené a nakrájené brambory, 
• rajčatovou omáčku - přiměřeně ;)

No a je to velice jednoduché: na cibulce osmažíme klobásky. Necháme je řádně vypotit tuk a přidáme papriku a fazole. Dohromady to restujeme a po pár minutách zalijeme rajčatovou omáčkou. Dochutíme solí, tymiánem, česnekem... Vaříme, bubláme a třeba po 10 minutách vmícháme brambory. Je to moc dobrý!



pátek 8. listopadu 2013

6. Hanče vaří zase špagety... Něco jako Alla Putanesca

Tak dneska jsem se nechala lehce inspirovat známým italským receptem na pastu - alla putanesca. Tyhle zěstoviny jsou původem z jižní Itálie, a tak musí být trochu ostrý a nesmí v nich chybět ryba. Na pravé těstoviny s touto omáčkou potřebujete ančovičky (mají tu typickou štiplavou chuťˇ, která se do tohoto receptu fakt báječně hodí), já jsem použila tuňáka v oleji. 

Ingredience: 
• těstoviny - spaghetti, penne
• cherry rajčátka - asi jednu hrst, rozpůlená
• ančovičky - 3, nebo tuňák v plechovce - asi půl konzervy
• černé olivy bez náplně - menší hrst
• česnek - jeden stroužek... Podle síly
• feferonka podle chuti ;)
• pasírovaná rajčata - asi 3 lžíce
• bazalka čerstvá

Postup: 
Na olivovém oleji lehce smažíme česnek na plátky spolu s rybou a feferonkou. Až česnek začne  hnědnout, přidáme cherry rajčátka a olivy. Takto to všechno restujeme, až nám rajčátka začnou měknout. V tu chvíli přidáme pasírovaná rajčata a menší hrnek vody z těstovin. Posolíme a redukujeme. Až nám omajda zhoustne, můžeme tam ještě přilít trošku vína, které opět pomalu zredukujeme. Do omáčky přidáme těstoviny a ještě na ohni to řádně promícháme, omáčka by se tak měla do těstovin "zapéct". No a pak si to už jen posypte čerstvou bazalkou a zasněžte parmazánem. Je to luxusní a rychlé jídlo, doporučuju do chladného počasí, protože ty feferonky vás pořádně zahřejí!



čtvrtek 31. října 2013

5. Hanče peče Pan di zucca (dýňový chlebíček)

Je krásný podzimní den a mně se na okně už několik dní vystavují dýně... Na oběd jsme si upekli Hokkaidó s bramborovou kaší a zase nám samozřejmě zbyla dýně. Tak jsem si řekla, že upeču nějakou dýňovou buchtičku, koláč nebo něco podobnýho. Půlku dýně jsem proto dala péct jen tak jen s olivovým olejem, bez jakéhokoli dochucování a začala hledat recepty.

No a zaujal mě tenhle: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pan-di-zucca

Vzhledem k tomu, že jsme doma neměli všechny suroviny, tak jsem začala trochu experimentovat :)


1. Tekutá část:
- 300g upečené dýně na olivovém oleji (na másle by to asi ještě líp vonělo) a rozmixované
- 125g cukru krystal
- 1 vajíčko
- něco na vylepšení: sekané ořechy všeho druhu - lískové, vlašské, mandle, rozinky, želé bombónky (to dává naše mamka do biskupskýho chlebíčku a myslím, že i tady by to mohlo být dobrý)
- 2 lžíce olivového oleje
- trochu mlíka a citronové šťávy

Cukr s vajíčkem ušleháme do pěny, přidáme rozmixovanou dýni a "doplňky".

2. Sypká část:
- 170g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- podzimní koření - tak jsem si pojmenovala koření, které mám spojené s podzimem, chladným počasím a vůbec s touhle roční dobou, jsou to hlavně skořice, badyán, hřebíček, kardamom, ale třeba i muškátový oříšek a tak podobně
- špetka soli

Tyhle ingredience pořádně promícháme.

Obě části následně jemně promícháme. Je to stejné jako když se dělají muffiny - jednotlivé části si můžeme míchat dlouho a pořádně, ale jakmile je dáváme dohromady, je důležité je nepřemíchat. Takže jemně a pomalu promícháváme. Mělo by nám vzniknout takové lehce tekuté těsto. To moje mi neteklo, tak jsem tam musela postupně přilívat po troškách mlíka, až se mi ta konzistence zdála dobrá :)

No a pak to nalijeme do formy... Já jsem podle Itala dělala chlebíček do formy na dort, ale bábovková by taky vypadala hezky, prostě jak chcete. A nakonec to nezapomeňte řádně zasněžit moučkovým cukrem. Je to fakt dobrota, trochu to připomíná náš perník. Jo a dejte si k tomu třeba punč nebo horkej mošt, rozhodně Vás to zahřeje na jazyku!



Tak zdar, H.



středa 30. října 2013

28. U Matyldy se červenalo risotto

... s červenou řepou. Ještě je teplé a já prostě ten recept musím hned napsat, jinak ho zapomenu. No každopádně jsem si pochutnala, dokonce i Matěj křičel třikrát "EŠTE!", takže pro dnešek úspěch. Navíc mě hřeje u srdce, že jsem využila sezónní surovinu - řepu. Letos mě nějak víc láká, ale kromě naložené s křenem a boršče jsem z ní zatím nic jiného nedělala. Dnešní oběd měl pro mě ještě jedno kouzlo.
Tu boží barvu!

RISOTTO S ČERVENOU ŘEPOU A KOZÍM SÝREM


neděle 27. října 2013

17. Terka pekla mrkvové brownies

   ... a to minulý víkend. Když už jsem si upekla dýňové muffiny, proč ne ještě nějaký mrkvový dortík. První pokus o tenhle experiment jsem dělala už v létě, ale za mě musím říct, že tentokrát to bylo ještě lepší. 
   Možná jste už někde na internetu narazili na fazolové brownies, musím se však přiznat, že na to zatím nemám asi dost odvahy. Takže tu je verze s mrkví :)