středa 30. října 2013

28. U Matyldy se červenalo risotto

... s červenou řepou. Ještě je teplé a já prostě ten recept musím hned napsat, jinak ho zapomenu. No každopádně jsem si pochutnala, dokonce i Matěj křičel třikrát "EŠTE!", takže pro dnešek úspěch. Navíc mě hřeje u srdce, že jsem využila sezónní surovinu - řepu. Letos mě nějak víc láká, ale kromě naložené s křenem a boršče jsem z ní zatím nic jiného nedělala. Dnešní oběd měl pro mě ještě jedno kouzlo.
Tu boží barvu!

RISOTTO S ČERVENOU ŘEPOU A KOZÍM SÝREM





RISOTTO S ČERVENOU ŘEPOU A KOZÍM SÝREM


Oloupu jednu středně velkou červenou řepu a nastrouhám ji nahrubo do menšího hrnce. Malinko podliju vodou, osolím, opepřím, přidám kmín (zhruba jako když vařím brambory) a dám vařit.

Ve větším hrnci roztopím kousek másla a trochu olivového oleje. Nakrájím střední cibuli na malé kostičky a restuju. Až zesklovatí, nasypu k ní zhruba 300 g rýže Arborio, restuju chvíli společně a potom přiliju 1,5 deci bílého vína. Pěkně to zasyčí a zavoní. Až se víno odpaří, podliju kuřecím vývarem (celkem bude potřeba asi litr, zatím tam přidám jen tolik, aby byla rýže ponořená). Zmírním plamen a vždycky, když už je tam rýže moc "nasucho", přiliju zase vývar. Takhle to dělám do té doby, dokud není rýže měkká a pěkně krémová. Když dojde vývar, přilévám vodu. 

Až je téměř hotovo, zkontroluju řepu. Měla by být už měkká a tak ji přidám k risottu. Rozmíchám v něm taky 100 g čerstvého kozího sýra a asi 50 g postrouhaného  Pecorina Romana

K tomuhle červenému risottu se dobře hodí pikantní rukola.

  • Rýži kupuju v DM, tam je označená jako "risotto rice", nebo kdekoliv jinde označenou jako Arborio. Kozí sýr je docela drahý, i když moc nechápu proč. Když mám cestu do Brna a nespěchám, tak se v sezóně (mimo zimu) občas stavím na farmě v Šošůvce, ale teď většinou kupuju kozí sýr obyčejně v Lidlu, když je Francouzský týden. Jsou to taková malá sýrová kolečka v dvojbalení, které má celé 200 g. No a Pecorino tam mívají občas taky, zase když je Italský týden. Myslím, že by to bylo dobré i s klasickým parmazánem nebo Gran Moravií. Akorát Pecorino je ostřejší a k té jemné řepě se hodí víc.
  • No a jako obvykle toho bylo víc, než jsem čekala - asi 4 větší porce.

Žádné komentáře:

Okomentovat