...na paprice. Neměla jsem na neděli nic připraveného, tak jsem musela hledat v mrazáku a objevila jsem tam učiněný poklad - kousek telecího. Byla to nejspíš kotleta s kostí, ale jistá si úplně nejsem. Byla jsem trochu rozpačitá, jestli to upéct, podusit, udělat jako minutku...
Nakonec jsem připravila toto:
TELECÍ NA PAPRICE S MÁSLOVÝM KNEDLÍKEM
TELECÍ NA PAPRICE S MÁSLOVÝM KNEDLÍKEM
Nejdřív jsem maso vykostila. Bez kosti vážilo zhruba půl kila. Nakrájela jsem je na plátky, malinko rozklepala, osolila, opepřila. Rozpálila jsem olej na pánvi, rychle maso osmahla z obou stran, vytáhla na talíř a zakryla utěrkou.
Jestli budete dělat knedlík jako já, tak teď je ten pravý čas.
Nakrájela jsem jednu větší šalotku a dala restovat do výpeku z masa. Po chvíli jsem ji zaprášila sladkou paprikou, trošku osmažila a zalila jedním deci bílého vína. Omyla jsem citrón, nastrouhala z něj kůru a přidala ji k šalotce s vínem. Nakrájela jsem jednu zelenou papriku na tenoučké proužky a přidala taky. Nechala jsem to asi 10 minut vařit a přilila tři šufánky vývaru (v jiném hrnci jsem vařila vývar z těch kostí, co mi zbyly).
Zatímco to pěkně bublalo, rozmíchala jsem 2 lžíce hladké mouky s kelímkem zakysané smetany a půl kelímkem sladké smetany. Maso jsem vrátila do pánve, aby se prohřálo. Smetanový mix jsem rozmíchala v omáčce, trošku osolila, povařila dalších asi 5 minut a bylo hotovo.
KNEDLÍK
Nejdřív jsem dala vařit vodu. Vyšlehala jsem 4 bílky do tuhého sněhu a odložila do jiné misky. (Mám jen jednu misku k robotu, tak proto.) 100 gramů změklého másla jsem vyšlehala se 4 žloutky do pěny, přimíchala 100 g hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku a osolila. Nakonec jsem přidala sníh z bílků, nakrájenou petrželku a ještě jednou 100 g hladké mouky. Šlo to promíchat docela špatně, zdálo se mi, že se to vůbec nespojí, ale nakonec se povedlo. Dva čisté plátěné čtverce jsem potřela z jedné strany asi do třetiny máslem, naložila jsem na to těsto a zamotala do válečků. Konce jsem zagumičkovala, až knedlíky vypadaly jako dva velké bonbóny a vložila do vařící vody. Zmírnila jsem plamen a vařila půl hodiny. V půlce jsem je otočila. Stačilo je jen rozbalit a nakrájet. Šlo to pěkně.
- Omáčka je oproti klasické "na paprice" kyselejší. Mně chutnala víc - je jemná a ten citrónový nádech ji pěkně ozvláštnil.
- Knedlík je takový normální, nic extra zvláštního. Možná bych si příště dala raděj karlovarskej nebo těstoviny.
- No a maso bylo prostě vynikající. Šťavnaté, jemné, prostě dobré.
Hmmm... :-)
OdpovědětVymazat