středa 23. října 2013

26.U Matyldy voněla polévka z červené čočky

Onehdy jsem měla chuť na luštěninovou polévku, ale nechtěla jsem vařit tu klasickou hustou čočkovou nebo fazolovou. Tak jsem hledala recept na nějakou lehčí variantu a povedlo se. Objevila jsem ho v Biokuchařce Hanky Zemanové. I když jsem kombinaci čočky a citrónu nevěřila, byla jsem mile překvapená.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S CITRÓNEM



POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S CITRÓNEM

Oloupu a nakrájím na menší kousky jednu cibuli, zpěním na troše olivového oleje. Během restování propláchnu polovinu sáčku červené čočky (500 g balení jsem koupila v DM) a ve chvíli, kdy je cibule "skleněná", přisypu čočku a společně chvilku osmahnu. Zajdu na zahradu a utrhnu snítku saturejky, omyju a otrhám lístky. Nakrájím na kousíčky a přidám do kastrolu. Zaliju vodou (asi litrem a půl), osolím a vařím tak dlouho, jak se píše na sáčku od čočky (kolem 10 minut). Až je čočka měkká, přidám nastrouhanou kůru a šťávu z půlky citrónu. Dám na talíř a ozdobím troškou petrželky. 

  • V původním receptu je místo saturejky čerstvý koriandr. Ten mi bohužel na zahradě neroste, ale saturejka si s čočkou taky dobře rozumí.
  • Červená čočka je bezvadná v tom, že se nenamáčí. Takže si její vaření nemusíte plánovat den dopředu. A nelekejte se, když se uvaří, vůbec červená není, jak je vidět na fotce.



Žádné komentáře:

Okomentovat