V dnešní volební sobotu jsem zase sama doma, ale tentokrát jsem se neodbyla jen tak něčím. Už od středy jsem měla chuť na dušenou zeleninu. Je zajímavé, kolik lidí nemá rádo dušenou mrkev. Pozoruju to vždycky ve školní jídelně. Tu drobotinu chápu, jako dítě jsem ji také nemilovala. U našich doma se dušená mrkev dělala jen tehdy, když měl taťka směnu. Ale můj muž sní téměř všechno, takže kdyby byl doma, dal by si s chutí. Je mi jasné, že je to jídlo, které zvládne každá začínající kuchařka. A jako skoro ostuda, že ho dávám na blog. Nic na něm není. Recept považuju za základní. Ale když nebudete vědět, co udělat k večeři a budete hledat inspiraci u nás na blogu, tak se občas hodí jen nakopnout nadpisem. A polévka? No však už jsem Vám říkala o své závislosti na bramboračce od Dity P., ne? :-)
Vepřová pečeně s dušenou mrkví Foo Fighters - Walk
Maso:
vepřová pečeně (já měla plátky, dělala jsem jen tři porce)
sůl, pepř, pár větviček tymiánu
Dušená mrkev:
4 velké mrkve ze Zelňáku
hrst mraženého hrášku
máslo
hladká mouka
sůl, pepř
Maso jsem dala na vymazaný pekáč, posolila, popepřila, pokladla větvičky tymiánu a plátky másla. Přikryla a pekla v troubě na 180°C, dokud se maso nezačalo trochu vypékat a nakonec na pár minut dopekla bez zakrytí, aby maso dostalo barvu.
Mezi tím jsem očistila a nastrouhala mrkev a dala do hrnce. Zalila jsem vodou tak, aby mrkev ve vodě neplavala, ale dusila se. Posolit, opepřit a nechat vodu trochu vyvařit. V průběhu vaření jsem tam vhodila mražený hrášek. Nakonec přidáme na zahuštění světlou jíšku z másla a mouky. Já dělám 50gmásla : 50g hl. mouky.
Jako přílohu samozřejmě šťouchané brambory.
Palec nahoru ;)
OdpovědětVymazat