V pátek jsem se plácla přes kapsu a koupila v rybárně lososa. Jenže jsem měla trochu strach, abych ho nepokazila. A tak se toho v sobotu ujal Lookashenko. Takže tentokrát tu máme díl: Lookashenko bojuje s lososem! Zní to skoro jako mladý muž a bíla velryba, i když to není velryba a mládí muže je relativní :-D
Takže se budeme modlit v Lookashenkově duchu se Ségrama, aby to dobře dopadlo.
Grilovaný losos s bazalkovým krémem Tři sestry - Modlitba pro partu
Na rybu
4 filety z lososa, stažené z kůže a vykostěné, každý
zhruba 170g a tloušťce 2,5cm
35 ml olivového oleje
35 ml citronové šťávy
sůl, pepř
Ingredience na bazalkový krém 20 lístků bazalky
80 ml bílého suchého vína
2 stroužky česneku, utřeného
250 ml smetany ke šlehání
čtvrt kostky másla
trocha citronové šťávy
pepř, sůl
Ingredience na přílohu
troška másla
2 bagetky
trochu česneku, bazalka, tymián
Lososa si omyl studenou vodou a ze všech stran potřel olejem, pokapal citronovou šťávou, osolil, opepřil a dal stranou. V hmoždíři rozmělnil 4 stroužky česneku s lístky bazalky a smíchal s vínem. Směs vložil do pánve, přidal smetanu, přivedl k varu a pak na mírném ohni vařil 15 minut, dokud se objem nezmenšil zhruba na polovinu. Pak přidal trochu citronové šťávy a máslo. Jakmile se máslo rozpustilo, sundal to z ohně, osolil, opepřil a odstavil do tepla.
Smíchal trochu másla s česnekem a nasekanými bylinkami (bazalka a tymián). Vzniklo tak bylinkové máslo. Bagetky rozkrojil podélně a pomazal je tímto máslem.
Na vysokém žáru udělal na grilu jak lososa, tak bagetky. Losos byl medium, bagetky křupavé. Lososa servíroval s krémem.
A bylo to fakt dobré. První chod byla úžasná bramboračka od Dity P., kterou v poslední době vaříme často. A jako dezert jsme si dopřáli dýňové muffin.
A protože nám ještě jedna porce zbyla a nechtěli jsme lososa mrazit, tak dnes vyzkoušel Lookashenko ještě jeden recept. Tak se těšte časem na další recept! :-)
Musela to být dobrůtka!!
OdpovědětVymazat