čtvrtek 12. září 2013

4. Hanče vaří: DÝŇOVOU POMAZÁNKU

Je dýňová sezóna... A to pro mě znamená, že máme skoro furt oranžovou kuchyň.

Dýňové recepty jsou hrozně jednoduché, protože dýně je super dobrá jen tak sama o sobě a nic moc nepotřebuje. Dneska jsem se rozhodla zkusit dýňovou pomazánku, kterou jsem někdy loni ochutnala od jedné kamarádky. Bohužel jsem bez receptu, a tak se improvizovalo.

A dopadlo to luxusně!

Potřebujeme:
dýně Hokkaidó
olivový olej
česnek
hořčice
sůl
 
A jak na to? Odjádřete dýni, pořádně umyjte a nakrájejte na kousky... Dejte na plech s olivovým olejem a nakrájeným česnekem (na jednu dýni asi 3 stroužky českého česneku) a osolte. Přikryjte a dejte péct na cca 20 minut na 200 °C. Po 20 minutách dýni odkryjte a pečte ještě chvilku, třeba 5 minut, aby byla dýně hezky propečená.
Obsah plechu shrňte do misky, slijte k tomu i výpek s česnekem, rozmačkejte vidličkou, dosolte, přidejte hořčici a je to! Já jsem přidala ještě trošku másla. Podle mě musí být super ještě trošku okyselit citronovou šťávou, ale tu jsme doma neměli, každopádně vy to zkuste :)
 
Jo a ještě tip... Kousky upečené dýně se dají jíst i jako hlavní jídlo - my jsme si je dali s bramborovou kaší. Navíc v téhle roční době náklady na celý hlavní chod i s pomazánkou byly asi 40 korun :) Takže neváhejte! Je to zdravý a dobrý jak sviňa!


12. Terka dělala nicejský salát

Dost bylo halušek, klobás, svatebního cukroví a dortů. Je na čase vystřízlivět a začít jíst o něco zdravěji (nebo aspoň skoncovat s násilným přežíráním). A začala jsem hned včera, takže k večeři to chtělo něco jinýho než utopence nebo smažené jídlo. Vytáhla jsem ze zásob recept na nicejský salát.

středa 11. září 2013

17. Leňajs bojuje s cuketovým koláčem

Zdroj: Česká televize
V loni na Vánoce nám ve sborovně nadělil Ježíšek kapsář na WC. Dlouho byl prázdný, ale po návratu z letních prázdniny nás tam čekaly kapsy plné čtení... konkrétně magazínu Albert, který vede Dita Pecháčková. Nejen, že mám od ní nádherné talíře (díky Marcelo:-), ale navíc teď rozjela i nový pořad Deník Dity P, o kterém si můžeme povídat u nás na facebooku. Její stejnojmennou kuchařku sice nemám, ale časopisy od Alberta jsou celkem odpovídající náhražka. V pondělí mi tam padl do oka slaný cuketový koláč. Navíc jsme měli mít pracující návštěvu, tak by se hodil nějaký koláč. A proč by měl být jenom sladký, že? Pročítám takhle Albert a koukám, že se v obchodě stavím jen pro slaninu. Ostatní ingredience jsem měla doma.

úterý 10. září 2013

21. U Matyldy byly ňočky se špenátem

..., ořechy a sýrem s modrou plísní. Z trhu jsem si dovezla čerstvý špenát a chtěla jsem uvařit něco svěžího, kde by chuť špenátu pěkně vynikla. Všechno mi ten den hrálo do karet - zbytek vařených brambor ze včerejška, smetana v ledničce...

ŇOČKY SE ŠPENÁTEM A SÝROVOU OMÁČKOU S OŘECHY





sobota 7. září 2013

20. U Matyldy se vrtěly Fusilli s Lučinou

...a jako vždycky mě udivily, jak jsou dobré! Tohle jídlo jsem objevila loni u Itala a od té doby je to už u nás evergreen. Když máte cuketu, těstoviny, Lučinu a rajčata v plechovce, není co řešit. Je to prostě skvělé rychlé jídlo, voňavé, trošku rafinované a přitom jemné. 

LETNÍ FUSILLI SE ŠALVĚJÍ A LUČINOU




19. U Matyldy se otloukaly bábovičky

...s ostružinami. Ale už je to nějaký pátek; neměla jsem jaksi čas sem přidat všechno, co mám vyfocené, tak to teď napravím. Tyhle bábovičky jsem dělala jen tak ve všední den, jsou rychlé a těsto mám už mockrát vyzkoušené. Tentokrát byly poprvé s ostružinami a myslím, že to dopadlo pěkně letně - vždycky se mi líbí, když se ovoce tak "rozpije" do sladkého těsta a dělá tam takové kyselé ostrůvky.


OSTRUŽINOVÉ BÁBOVIČKY




Tohle těsto je moje oblíbené. I když občas změním nějakou ingredienci, ještě se mi nestalo, že by nebylo dobré. Dělám z něj bábovku jak v klasické velikosti, tak malou i malé bábovičky. Někdy přidávám levanduli, jindy ořechy, taky ovoce...

OSTRUŽINOVÉ BÁBOVIČKY


Nejdřív vyndám z ledničky máslo a nechám ho změknout. Troškou vymažu formičky (mám plech, kde je 6 malých bábovek). Vysypu je polohrubou moukou, jde to sice hůř, ale zato je potom povrch hezky hladký.

V misce utřu 160 g krupicového cukru s 200 g másla. Do směsi zamíchám jeden tučnější jogurt (používám třeba Florián s příchutí vaječný likér). Potom přidám 4 žloutky a rozetřu.

Zapnu troubu na 180°C.

Teď přijdou na řadu sypké přísady: přidám 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva a 1 sáček vanilkového cukru. Nejdřív se pokusím trochu promíchat sypké jen spolu, potom to teprve promíchám všechno.

Ušlehám sníh ze 4 bílků a hodně opatrně ho vmíchám do těsta. (Těsto spíš tak převracím přes bílky, aby to zůstalo nadýchané)

Připravím si 2 hrsti ostružin, opláchnu je a snažím se je trochu okapat. Pak je přisypu do těsta a přimíchám ještě opatrněji než sníh.

Těsto dám do formiček lžící - tak, aby byly všechny plné tak nějak stejně.

Peču asi tak 25 minut, musí být nahoře takové světle hnědé. Vyklopím je po chvilce odpočívání; vezmu prkýnko na krájení, položím na plech, přidržím utěrkou a obrátím. Nahoře budou pěkně světlounké, uvnitř nadýchané. Tak si je udělejte taky.

...přidržím utěrkou a obrátím.


Ostružinové bábovičky
 
Velikonoční beránek 
Na beránka jsem do těsta místo jogurtu dala 200 g tvarohu (baleného) a 100ml mléka. Vyšlo to akorát do formy - její hlavová část má objem 1litr. Pekla jsem při 180 stupních asi tak hodinu a 10 minut. 




středa 4. září 2013

16. Leňajs bojuje s tagliatelle s masovou omáčkou

Dnešní večeře je ve znamení dalšího znovuobjeveného receptu, který jsem dělala naposledy asi před třemi možná čtyřmi lety. Sice jsou to těstoviny s šíleným italským názvem, ale chuťově mi to připadá příbuzné s jídly české kuchyně. Jak už jsem se zmínila na facebooku, neměla jsem řapíkatý celer. Myslím, že tehdy jsem použila běžný celer. Tentokrát jsem to riskla a těstoviny jsou "celery free" :-) Pokud to budete zkoušet a přidáte celer, dejte vědět, jestli Vám to chutnalo. Já to časem taky určitě vyzkouším. Tak jdeme na to... třeba horem anebo dolem :-)

Tagliatelle s masovou omáčkou                               Kouř - Půjdem horem, půjdem dolem...


Zdroj: http://www.vorelfilm.cz/kour.htm
1 malá cibule
1 řapík celeru
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
100g slaniny nebo špeku
500g mletého vepřového
200ml zeleninového vývaru
400g širokých nudlí tagliatelle
50g strouhaného parmazánu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
3 lžíce nasekané petrželky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

úterý 3. září 2013

11. Terka peče avokádo

No jo, no ... Léto končí, po ránu už je tma, večer pěkná kosa. Tak to vypadá, že nám prázdniny skončily (že, Leňajs). A protože zas začne doba teplých snídaní (který aspoň částečně nahradí teplo peřiny), mám jeden tip. Pokud máte ráno trochu času, zkuste si udělat pečené avokádo :)

18. U Matyldy se dusily roštěnky

...a kapusta jim dělala první housle. Včera jsem totiž byla zas po delší době na trhu v Prostějově a dovezla jsem si domů samé dobroty. A jednou z nich byla krásná mladá kapusta. Už na tom trhu jsem si představila, jak bude dobrá s bramborami a roštěnou... a taky že jo!

ROŠTĚNÁ S KAPUSTOU A BRAMBORAMI


neděle 1. září 2013

15. Leňajs bojuje s penne carbonara

Včera jsme si užili moc milou svatbu :-) Děkuji Jarušce a Honzíkovi, že jsme u toho mohli být. A tam jsme jedli a pili. Ale asi málo, protože ještě zbylo, takže o oběd na dnešek bylo postaráno :-) Ale večeři už jsem řešit musela. Dlouho jsem vymýšlela a listovala časopisy podle ingrediencí. Asi to znáte. Až jsem nakonec znovu objevila těstoviny carbonara, které jsem s oblibou dělala ještě ve staré kuchyni. Tak nějak jsme na ně pozapomněli. O to větší radost jsem měla, když jsme na ně znovu narazila. Tak tu je máte.