čtvrtek 12. září 2013

4. Hanče vaří: DÝŇOVOU POMAZÁNKU

Je dýňová sezóna... A to pro mě znamená, že máme skoro furt oranžovou kuchyň.

Dýňové recepty jsou hrozně jednoduché, protože dýně je super dobrá jen tak sama o sobě a nic moc nepotřebuje. Dneska jsem se rozhodla zkusit dýňovou pomazánku, kterou jsem někdy loni ochutnala od jedné kamarádky. Bohužel jsem bez receptu, a tak se improvizovalo.

A dopadlo to luxusně!

Potřebujeme:
dýně Hokkaidó
olivový olej
česnek
hořčice
sůl
 
A jak na to? Odjádřete dýni, pořádně umyjte a nakrájejte na kousky... Dejte na plech s olivovým olejem a nakrájeným česnekem (na jednu dýni asi 3 stroužky českého česneku) a osolte. Přikryjte a dejte péct na cca 20 minut na 200 °C. Po 20 minutách dýni odkryjte a pečte ještě chvilku, třeba 5 minut, aby byla dýně hezky propečená.
Obsah plechu shrňte do misky, slijte k tomu i výpek s česnekem, rozmačkejte vidličkou, dosolte, přidejte hořčici a je to! Já jsem přidala ještě trošku másla. Podle mě musí být super ještě trošku okyselit citronovou šťávou, ale tu jsme doma neměli, každopádně vy to zkuste :)
 
Jo a ještě tip... Kousky upečené dýně se dají jíst i jako hlavní jídlo - my jsme si je dali s bramborovou kaší. Navíc v téhle roční době náklady na celý hlavní chod i s pomazánkou byly asi 40 korun :) Takže neváhejte! Je to zdravý a dobrý jak sviňa!


7 komentářů:

  1. Jů, jů, jů, naše mamka má taky hokaidó, tak ja nafasuju a vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Leňajs, musíš to zkusit :) Hlavně ta pečená dýně je fakt univerzální jídlo... Super to je dát i do tortili, k tomu jogurtovo-česnekovej dresink a nějakej salátek. Mňam!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem koupila hokaidó a udělala pomazánku a je fakt dobrá! Teda pokud jsem ji ochutila stejně jako Ty. A hlavně skoro bez práce :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já dnes vyzkoušela, ale mám obavu, že jsem to přehnala s hořčicí :/

    OdpovědětVymazat