Špenátový koláč Jiří Schmitzer - Bouda
200g hl. mouky
100g másla nakrájeného na kousky
1 vejce
sůl
Na náplň:
1-2 stroužky nasekaného česneku
1 malá nasekaná sušená chilli paprička
máslo na pánev
450g mraženého špenátu Bonduelle
(nebo čerstvý od mamky trochu podušený. Celá ta igelitka se teda pěkně smrskla!)
250ml smetany
2 lžíce strouhaného parmazánu
2-3 vejce
200g nivy na kostky (já jsem použila RIVAL z Lidlu)
sůl
Nejprve si připravím těsto. Prosaju mouku, osolím, nakrájím do toho změklé máslo a vypracuju z toho drobenku. Do drobenky přidám vejce a vypracuju těsto, které pak dám do fólie a do lednice na půl hodinky odležet. Troubu zapnu na 180°C a nechám rozehřát. Až budu mít hotovou náplň, vyválím si těsto (doporučuji dost na tenko, aby vynikla náplň), vyložím jím formu (menší obdélníková z IKEA) a dno hustě propíchám vidličkou.
Náplň: Na másle podusím česnek a chilli papričku. Přidáme špenát, smetanu, osolím a dusím. Pak vypnu, vmíchám parmazán a vejce a nechám vychladnout. Pak rovnoměrně rozetřu na korpus a navrch nasypu rozdrobím nivu. Peču asi 35min.
Tak, to je celé. Nám teda moc chutná. Je ještě lepší než cukeťák. Na červencovém pikniku se po něm zaprášilo. Podle mě je lepší teplý, ale dá se jíst i za studena. Dobrou chuť :-)
Teda to mě láká!
OdpovědětVymazatAhoj Leňajs, právě jsem před chvílí dopekla a máš velkou pochvalu za recept. Moc nám chutná :)
OdpovědětVymazatNazdar. To jsem ráda :-) Nám taky moc chutná... Zítra se vrhnu na tu Tvoji dýňovku. Taky se na ni těším :-)
Vymazat