úterý 10. září 2013

21. U Matyldy byly ňočky se špenátem

..., ořechy a sýrem s modrou plísní. Z trhu jsem si dovezla čerstvý špenát a chtěla jsem uvařit něco svěžího, kde by chuť špenátu pěkně vynikla. Všechno mi ten den hrálo do karet - zbytek vařených brambor ze včerejška, smetana v ledničce...

ŇOČKY SE ŠPENÁTEM A SÝROVOU OMÁČKOU S OŘECHY







Česky jsou to nejspíš noky, mně se ale líbí ňočky, protože italsky jsou to gnocchi. Nikdy ne ňokči, noči nebo nějaká jiná blbost, ale prostě a jednoduše ňokchi. Moje těsto není "opravdové ňokové", prostě jsem je udělala z toho, co jsem měla doma.

ŇOČKY SE ŠPENÁTEM A SÝROVOU OMÁČKOU S OŘECHY


Nejdřív vyrobím těsto na ňočky. Dám čtvrt kila vařených brambor do misky, rozňahňám. Přidám 2 vejce, půl kostky tvarohu. Taky hladkou mouku a krupičku. Bohužel nevím kolik - odhadem tam tak sypu, až se mi zdá, že to bude držet, nebude se to lepit ani to nebude moc tuhé. Zpracuju těsto a nechám odležet než udělám omáčku a špenát.

Do malého rendlíku dám trošku másla, rozpustím a nasypu hrst nasekaných vlašských ořechů. Jemně opražím, zaliju kelímkem smetany a pořád zahřívám. Nasypu rozdrobený plísňový sýr (tentokrát to byl Modřenín), nechám roztavit a rozmíchám. Přidám trochu pepře a soli, pokud je to potřeba.

Listy špenátu omyju, pár jich odložím na ozdobení talíře. U ostatních odkrojím řapíky a nakrájím je na proužky. Vhodím do hrnce, malinko podliju vodou a podusím, stačí 5 až 10 minut. Když se to dusí, přidám rozmačkaný stroužek česneku a osolím. 

Dám vařit vodu na ňočky. Z těsta vyválím hady o průměru tak 2 cm, nakrájím na kousky a vidličkou z nich udělám vrubouny.

...a vidličkou z nich udělám vrubouny.
 Ňočky nahážu do vroucí osolené vody a vařím, dokud nevyplavou. Pak jeden vytáhnu a zkusím, jestli je uvnitř uvařený a když jo, tak je všechny vytáhnu a už dávám na talíř. No a na stůl se to nese tak, jak vidíte na fotce.

Ňočky se špenátem a sýrovou omáčkou s ořechy


  • Z těsta bylo ňočků 5 porcí. Špenát je zrádný, měla jsem plný velký igelitový sáček a stejně se mi ho potom k obědu zdálo málo.
  • Modřenín je jemnější než Niva, nemá tak výraznou chuť ani jako Gorgonzola. Sem se krásně hodí, ladí se špenátem a ořechy mu dodávají šmrnc.











3 komentáře:

  1. Páni, tak něco podobnýho se chystám zkusit už delší dobu. Takže vím, kde pak hledat :)

    OdpovědětVymazat
  2. No a když se Ti nebude chtít matlat ňoky, tak je kup a pak je to fakt superrychlovka :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni! Je to jasný! Brzo budu vařit ňočky! :-)

    OdpovědětVymazat