úterý 24. září 2013

11. Anet vaří dýňovou polívku

Na tuhle polívku se vždycky strašně těším a patří k věcem, který mám na podzimu nejradši. A i když si ji doma pojídám sama, navařím si jí vždycky plnej hrnec a je hned pryč, protože chodím tak dlouho, dokud ji prostě nese.... :) Je výborná v takových těch hnusných sychravých dnech, jednak díky kari a chilli parádně zahřeje a taky mi svou barvou připomíná slunko na talíři...
Vařím ji už čtvrtou sezónu a je fakt božííííí, tak si ji taky uvařte ...
Potřebujeme:
800g dužiny z dýně ( nejlíp hokkaido, nemusíte loupat ), nakrájené na kostky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
1 lžíce kari koření ( je víc druhů, já používám indické )
1 lžička třninového cukru
600 ml zeleninového vývaru
220 ml smetany ke šlehání
sůl a mletý pepř
hrst dýňových semínek opražených
1 chilli paprika nebo aspoň chilli v mlýnku
2 lžíce dýňového oleje ( když není, tak oliváč ) na zakápnutí

1. V hrnci rozpusťte máslo, zpěňte cibuli a česnek. Vsypte dýni a asi 5 min. opékejte. Přidejte mrkev, kari koření, cukr, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 min.,  dokud nezměkne zelenina.
2. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
3. Podávejte s dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnuté olejem.

Pokud chceme dosáhnout toho, aby měla polévka ještě výraznější chuť a máme na to čas, můžeme dýni předem upéct v troubě.
Snad vám bude chutnat tak dobře jako mně :)


Recept mám z jednoho čísla Apetitu


2 komentáře:

  1. Tak jsem ji právě uvařila a je moc dobrá. Jediný, co mi chybí jsou ta semínka :-) Ale bez nich se to obejde, ne? A po pravdě, překvapilo mě to množství kari. Já ho moc v kuchyni nepoužívám, takže jsem se asi 5x koukala, jestli jako fakt celá lžíce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně semínka nesemínka, bez nich je taky dobrá. A fakt celá lžíce :-)

    OdpovědětVymazat