... z jogurtového těsta. Nevím, jak často, nebo jestli vůbec, pečete z jogurtu vy, ale pro mě to byla novinka. A taky jsem se podle toho tvářila, když jsem těsto doslova lila do formy. Každopádně výsledkem byl dobrý lehký koláč (který nám pomohl se švestkovou úrodou).
Jogurtový koláč se švestkami:150g polohrubé mouky (já to namixovala s celozrnnou)
100g cukru
vejce
2 lžičky prdopeče
4 lžíce rozpuštěného másla
250g jogurtu (např. řeckého)
švestky a plátky mandlí
Postup je víc než primitivní. V míse jsem smíchala mokré suroviny - vejce, máslo a jogurt. A pak jsem přidala zbytek - mouku, cukr, PRášek DO PEČiva a všechno to řádně zamíchala. Celý jsem to nalila do formy vymazané pěkně ručně máslem a na to poskládala švestky a zasypala mandlemi. No a peklo se to něco přes půl hodiny při 180⁰C.
A teď věc, na kterou bych třeba příště měla myslet. Samozřejmě na to jde použít jakýkoli jiný ovoce. Já ty švestky krájela spíš na malý měsíčky než plátky a lehce je zamačkávala do těsta. Tak - možná bych udělala líp, kdybych to udělala na plátky a ty jen pokladla po vrchu. Připadalo mi, že se to nechtělo mezi kousky ovoce prostě dodělat. Ale je dost pravděpodobný, že je to normální, a jde jen o mou nezkušenost s jogurtovým těstem.
Nakonec se z toho vyklubal parádní koláč. Já stihla sníst jen jeden kousek a byl v trapu. Tak vyzkoušejte, pokud máte doma ještě nějaké "švestičky ze zahrádky". Jinak tenhle recept jsem viděla na netu v několika variantách, já konkrétně jsem se "inspirovala" u Sáši.
Tak tenhle určitě vyzkouším. Já jsem před časem pekla taky švestkovej a nebyl nic moc, byl totiž s kvasnicema a byly tam nějak strašně cítit. Jak mi tady radí Anička, byl hořkej.
OdpovědětVymazatTento byl fakt strašně jednoduchej. A nebyl teda nějak hodně sladkej, takže jestli jste zvyklí, tak klidně přidat cukr :)
OdpovědětVymazatMoc necukrujem, takže to bude určitě akorát
OdpovědětVymazatHm... ách... óóó... mňam... :-D
OdpovědětVymazatVypadá to moc dobře! Škoda, že nemám hladkou mouku, ale zítra ho ráda vyzkouším. :)
OdpovědětVymazat