středa 25. září 2013

24. U Matyldy pokračuje podzim muškátovou dýní

..., která se dnes proměnila v hustou hřejivou polévku. Dnes mě asi políbila múza, vařila jsem tak nějak intuitivně a kupodivu to bylo dobrý. Anet vařila před pár dny polévku z dýně Hokkaidó; tahle moje polévka není tak aromatická, je jemnější, ale zase nemá tak výraznou dýňovou chuť.

HŘEJIVÝ KRÉM Z MUŠKÁTOVÉ DÝNĚ



HŘEJIVÝ KRÉM Z MUŠKÁTOVÉ DÝNĚ

Na trošce másla osmahnu půl pórku nakrájeného na kolečka a jednu petržel nastrouhanou nahrubo. Jednu větší muškátovou dýni očistím, nakrájím na kousky i se slupkou a přidám do hrnce. Vezmu jedno rajče žluté a jedno masité červené, taky nakrájím a přiliju vodu. Všechno společně vařím dokud to pěkně nezměkne. Trvá to 15 až 20 minut.
Potom zeleninu rozmixuju tyčovým mixérem. V polévce rozmíchám půl vaničky krémového sýra a jeden rozmačkaný stroužek česneku. Okořením kávovou lžičkou strouhaného muškátového oříšku, troškou pepře a osolím.
A nahoru místo třešničky nasypu opečenou křupavou housku.


  • Muškátová dýně se taky jinak jmenuje "máslová" neboli "butternut". Konečně jsem ji vyfotila a tady ji máte. Dva čerstvé kousky z mamčiny zahrádky :-) A musím se pochlubit, sazenice jsem na jaře vypěstovala ze semínek firmy Semo. Je to přesně tato tykev Liscia. Tímto jim děkuju, že mají takovej výběr!

Muškátová dýně



Žádné komentáře:

Okomentovat