sobota 7. září 2013

20. U Matyldy se vrtěly Fusilli s Lučinou

...a jako vždycky mě udivily, jak jsou dobré! Tohle jídlo jsem objevila loni u Itala a od té doby je to už u nás evergreen. Když máte cuketu, těstoviny, Lučinu a rajčata v plechovce, není co řešit. Je to prostě skvělé rychlé jídlo, voňavé, trošku rafinované a přitom jemné. 

LETNÍ FUSILLI SE ŠALVĚJÍ A LUČINOU




Když jsem tyhle fusillky dělala poprvé, tak jsem si říkala, jak to bude zase další z těch obyčejných rajčatových omáček. Ale ten sýr tomu dodal tak perfektní chuť, že jsem jenom zírala. Zatím to každému chutnalo a když to vyvařuju v mojí domácí závodní kuchyni, tak si většinou všichni přidávají. Brácha dokonce třikrát!

LETNÍ FUSILLI SE ŠALVĚJÍ A LUČINOU


Nachystám si 2 malé nebo 1 velkou cuketu, někdy přidám taky kousek muškátové dýně. Umyju je, nakrájím na kostičky. Vezmu 3 stroužky česneku, oloupu a rozmáčknu nožem, ideální je, když ještě drží trochu pohromadě. 
Dám vařit vodu na těstoviny.

...zajdu na zahradu pro bylinky.

Do velké pánve naliju olivový olej a rozpálím. Hodím do něj česnek a po chviličce přisypu cuketu. Během toho, co se tam cuketa pěkně restuje a voní si to česnek, zajdu na zahradu pro bylinky. Šalvěj tam musí být, jinak to nebude ono. Vezmu taky petrželku, pár halouzek tymiánu, saturejku - no vlastně všechno, co se mi zrovna na zahradě líbí (kromě máty a meduňky, ty voní jinak než potřebuju).
Až je cuketa měkká, přidám plechovku loupaných krájených rajčat, nasypu pokrájené bylinky, osolím a ještě chvilku dusím.

...nasypu pokrájené bylinky...

Uvařím fussili. Až jsou hotové, scedím je a přidám k omáčce do velké pánve. Promíchám a nakonec přidám vaničku klasické Lučiny a jemně to ještě jednou promíchám. Pak už jen servíruju a pochutnávám si.

  • Je toho tak pro 4 lidi. Já to ale většinou rovnou vařím z dvojité dávky.
  • Recept je od Itala z loňské série Léto s Italem a jmenuje se Fusilli Lago di Garda. Emanuelle tam samozřejmě nedává Lučinu, ale ricottu. S ní je to výborné, to je fakt, ale nemám vždycky možnost ji koupit, no tak tam tak nějak po česku dám Lučinu, no ne?

Letní fusilli se šalvějí a Lučinou







Žádné komentáře:

Okomentovat