OSTRUŽINOVÉ BÁBOVIČKY
Tohle těsto je moje oblíbené. I když občas změním nějakou ingredienci, ještě se mi nestalo, že by nebylo dobré. Dělám z něj bábovku jak v klasické velikosti, tak malou i malé bábovičky. Někdy přidávám levanduli, jindy ořechy, taky ovoce...
OSTRUŽINOVÉ BÁBOVIČKY
Nejdřív vyndám z ledničky máslo a nechám ho změknout. Troškou vymažu formičky (mám plech, kde je 6 malých bábovek). Vysypu je polohrubou moukou, jde to sice hůř, ale zato je potom povrch hezky hladký.
V misce utřu 160 g krupicového cukru s 200 g másla. Do směsi zamíchám jeden tučnější jogurt (používám třeba Florián s příchutí vaječný likér). Potom přidám 4 žloutky a rozetřu.
Zapnu troubu na 180°C.
Teď přijdou na řadu sypké přísady: přidám 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva a 1 sáček vanilkového cukru. Nejdřív se pokusím trochu promíchat sypké jen spolu, potom to teprve promíchám všechno.
Ušlehám sníh ze 4 bílků a hodně opatrně ho vmíchám do těsta. (Těsto spíš tak převracím přes bílky, aby to zůstalo nadýchané)
Připravím si 2 hrsti ostružin, opláchnu je a snažím se je trochu okapat. Pak je přisypu do těsta a přimíchám ještě opatrněji než sníh.
Těsto dám do formiček lžící - tak, aby byly všechny plné tak nějak stejně.
Peču asi tak 25 minut, musí být nahoře takové světle hnědé. Vyklopím je po chvilce odpočívání; vezmu prkýnko na krájení, položím na plech, přidržím utěrkou a obrátím. Nahoře budou pěkně světlounké, uvnitř nadýchané. Tak si je udělejte taky.
V misce utřu 160 g krupicového cukru s 200 g másla. Do směsi zamíchám jeden tučnější jogurt (používám třeba Florián s příchutí vaječný likér). Potom přidám 4 žloutky a rozetřu.
Zapnu troubu na 180°C.
Teď přijdou na řadu sypké přísady: přidám 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva a 1 sáček vanilkového cukru. Nejdřív se pokusím trochu promíchat sypké jen spolu, potom to teprve promíchám všechno.
Ušlehám sníh ze 4 bílků a hodně opatrně ho vmíchám do těsta. (Těsto spíš tak převracím přes bílky, aby to zůstalo nadýchané)
Připravím si 2 hrsti ostružin, opláchnu je a snažím se je trochu okapat. Pak je přisypu do těsta a přimíchám ještě opatrněji než sníh.
Těsto dám do formiček lžící - tak, aby byly všechny plné tak nějak stejně.
Peču asi tak 25 minut, musí být nahoře takové světle hnědé. Vyklopím je po chvilce odpočívání; vezmu prkýnko na krájení, položím na plech, přidržím utěrkou a obrátím. Nahoře budou pěkně světlounké, uvnitř nadýchané. Tak si je udělejte taky.
...přidržím utěrkou a obrátím. |
Ostružinové bábovičky |
Velikonoční beránek
Na beránka jsem do těsta místo jogurtu dala 200 g tvarohu (baleného) a 100ml mléka. Vyšlo to akorát do formy - její hlavová část má objem 1litr. Pekla jsem při 180 stupních asi tak hodinu a 10 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat