ROŠTĚNÁ S KAPUSTOU A BRAMBORAMI
Vždycky mě štve, že se ta chuť nedá nějak líp přenášet. Na fotce to nevypadá nijak exkluzivně, ale musím říct, že dneska se mi to docela povedlo. Asi proto, že mi poradila mamka a ty většinou vaří prostě nejlíp, no ne?
ROŠTĚNÁ S KAPUSTOU A BRAMBORAMI
Nejdřív se začnu zabývat masem, protože to se bude vařit nejdéle. Vezmu 6 plátků hovězí roštěné, naklepu je, osolím, pomelu na ně trochu čtyřbarevného pepře z mlýnku a potřu hrubozrnnou hořčicí.
Maso už se pěkně dusí, tak jdu na kapustu. Nakrájím 1 a 1/2 hlávky na úzké proužky. Dám do většího hrnce, trošku osolím a podliju vodou (asi půl hrnku) a nechám to vařit. Nakrájím jednu cibuli na kostičky, osmažím na trošce másla a až je cibule nazlátlá, zasypu hladkou moukou, abych měla řidší jíšku. Vypnu plamen a až bude kapusta měkká (ne úplně rozblemcaná, stačí tak15 minut mírně vařit), přidám do ní jíšku - kapustu nahrnu ke straně hrnce a ve šťávě jíšku rozmíchám. Pak to ještě jednou zamíchám všechno a chvilku vařím. Přidám zase pepř a rozmačkaný větší stroužek česneku. Když je to potřeba, ještě osolím.
Okrájím brambory a dám vařit, klasicky, s kmínem a solí. Občas kontroluju maso, semtam je otočím a omáčkou zamíchám. Než se brambory uvaří, mám čas si uklidit v kuchyni, kdybych teda nebyla lenoch a nešla si raděj s Matějíčkem číst.
Až jsou brambory hotové, zkusím, jestli je maso měkké a jak chutná omáčka. Dneska jsem nemusela nic přidávat, bylo to akorát, pěkně koncentrované a voňavé. Množství vody, které jsem tam na začátku nalila, se zredukovalo asi tak na čtvrtinu. Nakonec jen vytáhnu halouzky od tymiánu a když to chcu mít fakt super, tak i šlupky od rajčat.
Mňami, říkal Matějíček |
- Dnes to bylo pro 3 ženský, 2 chlapy a jednoho prcka.
- Jestli nemáte rádi kapustu, dejte si k tomu obyčejnou rýži, je to taky moc dobrý.
- Jo a ještě jedna "Babicovka" - když nemáte hrubozrnnou, tak tam dejte normální...
- Celkově mi příprava zabrala zhruba 2 hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat