středa 4. září 2013

16. Leňajs bojuje s tagliatelle s masovou omáčkou

Dnešní večeře je ve znamení dalšího znovuobjeveného receptu, který jsem dělala naposledy asi před třemi možná čtyřmi lety. Sice jsou to těstoviny s šíleným italským názvem, ale chuťově mi to připadá příbuzné s jídly české kuchyně. Jak už jsem se zmínila na facebooku, neměla jsem řapíkatý celer. Myslím, že tehdy jsem použila běžný celer. Tentokrát jsem to riskla a těstoviny jsou "celery free" :-) Pokud to budete zkoušet a přidáte celer, dejte vědět, jestli Vám to chutnalo. Já to časem taky určitě vyzkouším. Tak jdeme na to... třeba horem anebo dolem :-)

Tagliatelle s masovou omáčkou                               Kouř - Půjdem horem, půjdem dolem...


Zdroj: http://www.vorelfilm.cz/kour.htm
1 malá cibule
1 řapík celeru
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
100g slaniny nebo špeku
500g mletého vepřového
200ml zeleninového vývaru
400g širokých nudlí tagliatelle
50g strouhaného parmazánu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
3 lžíce nasekané petrželky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Cibuli a celer si nakrájím na drobno a rozdrtím si česnek. Všechno to dám do hrnce smažit na rozpáleném oleji (asi 10min). Přidám pokrájenou slaninu a pět minut opékám. Potom vmíchám maso a dvě minuty smažím. Zvýším plamen, zaliju vývarem, osolím, opepřím a přikryté dusím asi 20minut. Mezitím jsem si uvařila těstoviny podle návodu. Scedím je a přisypu do hrnce s omáčkou a dobře promíchám. Nakonec jsem přihodila parmazán, strouhanou citronovou kůru a petrželku.

Doporučuje se podávat se salátem z mladých karotek, ale mně to chutnalo i samo s listy bazalky. Příště je do toho možná nasekám, hodí se k tomu. Dobrou...


PS: Recept je z časopisu Snadné vaření 06/2007.

1 komentář: