RATATOUILLE
Poprvé mě ratatouille okouzlil v Provence, kde jsem si ho dala na ulici. Bylo to tak hrozně dobrý, že jsem si koupila pohled s receptem ve francouzštině a ten doma dost pracně přeložila (no neumím francouzsky, ach jo). Od té doby patří do mé vlastnoručně psané kuchařky. A tam se jen tak něco nedostane! A navíc jeho plus je, že je zdravý - pokud to nepřeženete s olejem.
RATATOUILLE
Připravím si velkou pánev, naliju do ní dobrý olivový olej a rozpálím. Nakrájím jednu velkou cibuli na kostky, vhodím do pánve. Na proužky nakrájím 3 papriky (ideálně v různých barvách) a přidám k cibuli. Restuju společně asi tak 8 - 10 minut. Mezitím pokrájím zhruba 8 středních rajčat na kousky a přidám je ke změklým paprikám. Hned po rajčatech do pánve nasypu provensálské koření (teď v sezóně co jde, tak ze zahrady, ale přidávám i kupovanou sušenou směs - musí tam být rozmarýn, tymián, oregano,...). S kořením nešetřím, na tohle množství zeleniny tam dám zhruba čtvrt sáčku. Rozmačkám 2 větší stroužky česneku a hodím taky do pánve. Zmírním plamen a dusím pomaličku asi 10 minut. Když je to potřeba, podliju vodou. Nakonec přidám na kolečka nakrájenou jednu menší cuketu a lilek na čtvrtkolečka a dusím ještě dalších tak 20 minut, než je to pěkně měkké. Osolím a jdu si tu božskou chuť užít. Nejlíp s čerstvou francouzskou bílou bagetou.
Třeba i vás překvapí, jak dobrá může být samotná zelenina! Myslím, že vás prostě dostane.
- Tohle množství bylo pro 3 dospělý jednoho a prcka.
- Ratatouille je perfektní i na konzervování. Připravuju ho stejně, akorát třeba v trojnásobném množství, dám do sklenic a zavařím. V zimě je to hotovej poklad.
- Mamka si k němu občas dělá i kuřecí steak nebo pečené vepřové. Mně chutná i s trochou strouhaného parmazánu.
- Jestli jste někdy slyšeli Babicu jak říká "ratatoule", tak tak prosím ne. Je to "ratatuj", ale to určitě víte, že jo.
Žádné komentáře:
Okomentovat