...tentokrát avokádová. Byla to dnes rychlovka, tak i rychle napíšu, jak na to. Pokud jste ještě nepřišli avokádu na chuť, tak tahle pomazánka je pro vás - je tak na půl cesty mezi vajíčkovou a klasickou avokádovou.
pondělí 13. ledna 2014
neděle 12. ledna 2014
29. Leňajs kuchtí česnečku z uzeného česneku
Můj muž nedávno koupil uzený česnek. Naštěstí na něm byly zavěšené i nějaké recepty, jinak bych si s ním nevěděla moc rady :-) Tentokrát jsem se pustila do česnečky.
Česnečka z uzeného česneku
Lily Allen - Fuck You
2l vody
350g brambor na kostičky
125g nastrouhané mrkve
1 celá velká cibule
1 hlava oloupaného uzeného česneku
sůl, pepř
krutony
Česnečka z uzeného česneku
Lily Allen - Fuck You
2l vody
350g brambor na kostičky
125g nastrouhané mrkve
1 celá velká cibule
1 hlava oloupaného uzeného česneku
sůl, pepř
krutony
28. Leňajs zase bojuje s lososem na citrusech s voňavými bramborami

Losos na citrusech s voňavými bramborami
Annie Lennox - No more I love you's
2 porce
2 filety z lososa bez kůže
šťáva z 1 citrónu
šťáva z 1 pomeranče (přidala jsem i mandarinky)
2 lžíce olivového oleje
300g příloh. brambor
1 lžička dijonské hořčice
hrst nasekané bazalky
1 lžička kaparů
27. Leňajs bojuje za Pauluse
Víkendové vaření poslední dobou řeším tím, že jdu do Lidlu a mrknu, jaké maso mají v akční nabídce. Podle toho se odvíjí náš jídelníček. Tentokrát jsem taky sáhla po letáku Pauluse a Ihnačáka a zaujaly mě špagety se sýrem cottage. Pokud jste nezaznamenali, tak jsem je vyzkoušela. Jsou jednoduché a chutné. Zkuste je.
![]() |
Zdroj: http://kuchynelidlu.cz/product/celozrnne-spagety-se-syrem-cottage-porkem-a-zampiony |
pondělí 30. prosince 2013
15. Anet vaří chilli con carne
Taky jeden z vyzkoušených receptů, chutná zaručeně a je jen na vás, jak moc ostré si ho uděláte.
Potřebujeme:
1 cibuli
1 červenou papriku
2 stroužky česneku
chilli podle chuti, já dávám malou lžičku a je to tak akorát
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého masa (hovězí)
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce majoránky
2 lžičky rajč. protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl, pepř
2 lžičky cukru
kostička dobré čokolády
Na oleji smažte asi 5 min. cibuli nakrájenou na kostky, pak přisypte nakrájený česnek a papriku, tu taky na kostičky, chilli, sladkou papriku a kmín. Smažíme společně asi 5 min.
Teď přidáme maso, mělo by být pěkně opečené, ne udušené. Měly by vzniknout pěkně opečené hrudky masa. Ale pozor na příliš prudký plamen, mohl by nám zhořknout česnek.
Teď přichází na řadu vývar, rajčata, majoránka, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme protlak a všechno pěkně promícháme. Směs přivedeme k varu, přiklopíme a necháme dvacet minut probublávat. Omáčka by měla být šťavnatá a hustá, můžeme přidat vodu, pokud je hustá až moc. Nakonec přidáme slité fazole a ještě deset minut povaříme. Dochutíme, tohle jídlo si žádá docela dost soli a pepře, než je obvyklé. Nakonec přidáme kostičku čokolády, ale pozor, stačí fakt jen malý kousek! Promícháme a necháme deset minut odstát, aby se všechny chutě a vůně promísily.
Podávat můžeme s rýží nebo klidně jen s nějakou bagetkou.
Já osobně mám tohle jídlo nejradši, když se vrátím promrzlá z lyžovačky.
A taky je fajn, že se dá dobře zamrazit.
A ještě jsem vám chtěla napsat, že je to texaské jídlo, nikoli mexické, jak jsem si původně myslela :)
Tak vám přeji dobrou chuť.
Potřebujeme:
1 cibuli
1 červenou papriku
2 stroužky česneku
chilli podle chuti, já dávám malou lžičku a je to tak akorát
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého masa (hovězí)
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce majoránky
2 lžičky rajč. protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl, pepř
2 lžičky cukru
kostička dobré čokolády
Na oleji smažte asi 5 min. cibuli nakrájenou na kostky, pak přisypte nakrájený česnek a papriku, tu taky na kostičky, chilli, sladkou papriku a kmín. Smažíme společně asi 5 min.
Teď přidáme maso, mělo by být pěkně opečené, ne udušené. Měly by vzniknout pěkně opečené hrudky masa. Ale pozor na příliš prudký plamen, mohl by nám zhořknout česnek.
Teď přichází na řadu vývar, rajčata, majoránka, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme protlak a všechno pěkně promícháme. Směs přivedeme k varu, přiklopíme a necháme dvacet minut probublávat. Omáčka by měla být šťavnatá a hustá, můžeme přidat vodu, pokud je hustá až moc. Nakonec přidáme slité fazole a ještě deset minut povaříme. Dochutíme, tohle jídlo si žádá docela dost soli a pepře, než je obvyklé. Nakonec přidáme kostičku čokolády, ale pozor, stačí fakt jen malý kousek! Promícháme a necháme deset minut odstát, aby se všechny chutě a vůně promísily.
![]() |
hezky všechno nakrájet |
![]() | |||
nechat probublávat |
![]() |
podávám chilli s malým kopečkem zakysané smetany |
Podávat můžeme s rýží nebo klidně jen s nějakou bagetkou.
Já osobně mám tohle jídlo nejradši, když se vrátím promrzlá z lyžovačky.
A taky je fajn, že se dá dobře zamrazit.
A ještě jsem vám chtěla napsat, že je to texaské jídlo, nikoli mexické, jak jsem si původně myslela :)
Tak vám přeji dobrou chuť.
neděle 29. prosince 2013
33. U Matyldy se mazaly dvojhubky
...s pěti různými pomazánkami. Tak jsem si řekla, že by se vám některé mohly hodit, když se blíží Silvestr. Jako pohoštění jsou praktické, každý si najde nějakou, která mu zachutná, dají se připravit chvíli dopředu a vypadají naservírované tak pěkně pestrobarevně.
DVOJHUBKY S POMAZÁNKAMI
pondělí 23. prosince 2013
26. Leňajs bojuje s kubou s houbami
Od dob, co bydlím se svým mužem, mám Štědrý den hned dvakrát. První 23. prosince, kdy jej slavíme společně v Brně, a druhý 24. prosince, kdy se dopoledne rozjedeme každý ke svým rodičům. U našich se o Štědrém dnu obědvá bílá zelňačka a ke slavnostní večeři je tradičně kapr s brsálem (bramborovým salátem), ale protože máma je na nás hodná, a protože některým z nás kapr moc nelezl už v dětství, tak nám dělá i filé.
23. prosince se snažím zachovat některé tradice, které jsem si přinesla z domova, jako je zelňačka. Taky dělám k večeři kapra s brsálem. Jen kapra den předem nakládám do mléka, aby neměl tu bahnitou pachuť. Ale už několik let přemýšlím, že bych zkusila kapra na černo. Tak třeba k tomu jednou dojde :-) Co už taky dlouho toužím vyzkoušet, je klasický staročeský kuba. Letos jsem se do toho pustila. Miluju kroupy i houby, takže to má velkou naději na úspěch, pokud se mi to podaří :-) Recept jsem našla v kuchařce Škoda nevařit.
23. prosince se snažím zachovat některé tradice, které jsem si přinesla z domova, jako je zelňačka. Taky dělám k večeři kapra s brsálem. Jen kapra den předem nakládám do mléka, aby neměl tu bahnitou pachuť. Ale už několik let přemýšlím, že bych zkusila kapra na černo. Tak třeba k tomu jednou dojde :-) Co už taky dlouho toužím vyzkoušet, je klasický staročeský kuba. Letos jsem se do toho pustila. Miluju kroupy i houby, takže to má velkou naději na úspěch, pokud se mi to podaří :-) Recept jsem našla v kuchařce Škoda nevařit.
sobota 14. prosince 2013
25. Leňajs bojuje i proti bacilům
Já vím, já vím... ale dřív jsem prostě nic nevymyslela. Je to blbý, že když máme ten blog o kuchyni, že sem nic moc nepřidávám. Ale ve školním roce vařím opravdu jen o víkendech a to ještě napůl s mým mužem, takže mám mnohdy pocit, že by sem měl přispívat spíš on. Navíc, když už teda milostivě vařím, tak něco osvědčeného nebo to, na co mám skutečně chuť. A to nejsou žádné objevy, to mi věřte. Často se inspiruju právě zde.
Co ale v poslední době dost řeším je imunita. Protože pracuju s dětmi, tak je to neustále aktuální téma. Něco jsem si o tomto tématu přečetla, někdy dávám na babské rady, a zároveň si myslím, že je třeba vnímat se tak nějak komplexně. Rozhodně Vám tu nechci dělat nějaké přednášky. Jsem v tomto ohledu naprostý laik, který se snaží dělat vše, co je v jeho silách.
Co se týče babských rad, v poslední době mě inspirují Linda a Katka z Herbáře. Celkem vtipně se toho ujaly a pro první krůčky v této oblasti mi to připadá dostačující. Díky nim a dalším zdrojům jsem se pustila do vaření čajů, které pomáhají. A nejsou to jen plané řeči. Když se necítím úplně nejlíp, uvařím si nejčastěji zázvorový čaj. Zkoušela jsem ho několikrát v kavárnách, ale nebylo to ono. Nevzdala jsem to a našla jsem si vlastní způsob přípravy. Nic složitého, ale pokud jste to ještě nikdy nezkusili, tak zde je recept.
Zázvorový čaj

bio zázvor
med
citron
Zázvor neloupu (proto beru bio), jen jej nakrájím ze šikma na několik tenkých plátků, na jednu konvici cca 6 plátků. Pokud možno ostrým nožem, aby se vlákna nakrájela a nepotrhala. Vhodím do konvice, zaleju horkou vodou a 20 minut louhuju. Pak zázvor vyndám, přidám šťávu z jednoho citronu a osladím podle chuti. Čaj piju hodně teplý a pak zalezu pod peřinu a pěkně se vypotím.
Co ale v poslední době dost řeším je imunita. Protože pracuju s dětmi, tak je to neustále aktuální téma. Něco jsem si o tomto tématu přečetla, někdy dávám na babské rady, a zároveň si myslím, že je třeba vnímat se tak nějak komplexně. Rozhodně Vám tu nechci dělat nějaké přednášky. Jsem v tomto ohledu naprostý laik, který se snaží dělat vše, co je v jeho silách.
Co se týče babských rad, v poslední době mě inspirují Linda a Katka z Herbáře. Celkem vtipně se toho ujaly a pro první krůčky v této oblasti mi to připadá dostačující. Díky nim a dalším zdrojům jsem se pustila do vaření čajů, které pomáhají. A nejsou to jen plané řeči. Když se necítím úplně nejlíp, uvařím si nejčastěji zázvorový čaj. Zkoušela jsem ho několikrát v kavárnách, ale nebylo to ono. Nevzdala jsem to a našla jsem si vlastní způsob přípravy. Nic složitého, ale pokud jste to ještě nikdy nezkusili, tak zde je recept.
Zázvorový čaj

bio zázvor
med
citron
Zázvor neloupu (proto beru bio), jen jej nakrájím ze šikma na několik tenkých plátků, na jednu konvici cca 6 plátků. Pokud možno ostrým nožem, aby se vlákna nakrájela a nepotrhala. Vhodím do konvice, zaleju horkou vodou a 20 minut louhuju. Pak zázvor vyndám, přidám šťávu z jednoho citronu a osladím podle chuti. Čaj piju hodně teplý a pak zalezu pod peřinu a pěkně se vypotím.
pondělí 9. prosince 2013
32. U Matyldy voněl linecký čaj
... Naše Hanče mě totiž ukázala parádní nápad, tak jsem upekla pár kousků mamce do hotelu. Na hosty tam tyhle čajové sušenky čekají schované pod ubrouskem, jako překvapení a taky jako dík, že se k nám vracejí.
LINECKÉ
pondělí 2. prosince 2013
8. Hanče peče citrónový koláč s mákem a jablky
Tahle jednoduchá buchtička předčila naše očekávání. Je fakt výborná a krásně voní máslem. Základní recept pochází z Apetitu, my jsme ho vylepšili ještě jablky od mamky ze zahrady.
Nachystáme si:
- 250g másla - vytáhněte si ho už chvíli předem, aby vám změklo
- 200g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 3 vajíčka
- 2 citrony - ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu
- 1 prášek do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- 280g hladké mouky
- 2 lžíce máku
- 2 jablka nakrájená na tenké plátky
Koláč by se měl polít citronovou polevou - smícháme cukr moučka s citronovou šťávou tak, aby byla hodně hustá, ale pořád aby trošku tekla.
Postup:
Máslo utřeme s cukrem do hladkého krému. Do krému postupně pomalu přidáváme vajíčka a citronovou šťávu s kůrou. V jiné misce si promícháme všechny ostatní sypké suroviny - mouku, mák, prášek do pečiva a sůl. Obě směsi pak lehce promícháme a nalijeme do formy. Pokud vám těsto neteče, přidejte trochu mléka. Nemusí to být úplně tekuté, ale tuháče taky neberem.
Nahoru naskládejte jablka... Jsou tam moc dobrý a myslím, že by se tam dobře hodily i hrušky.
Dáme do trouby na 180° a pečeme podle Apetitu 35 minut, ale já jsem to doma pekla asi hodinu, dokud se mi na špejli nepřestalo zachytávat těsto, což bylo asi tím, že nahoře byly ty jablka, který bránily tomu, aby se koláč upekl dřív. Zkrátka to zkoušejte průběžně tou špejlkou, to je nejjistější.
Potom koláč vyndejte a nechte trošku zchládnout. Mezitím si můžete udělat citronovou polevu - rozšlehejte cukr moučka v citronové šťávě a koláč tou dobrotou polejte a nechte zaschnout.
Doporučujeme k tomu svařený jablečný džus s panákem domácí kořalky a Potkali se u Kolína.
Hanče
Nachystáme si:
- 250g másla - vytáhněte si ho už chvíli předem, aby vám změklo
- 200g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 3 vajíčka
- 2 citrony - ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu
- 1 prášek do pečiva
- 0,5 lžičky soli
- 280g hladké mouky
- 2 lžíce máku
- 2 jablka nakrájená na tenké plátky
Koláč by se měl polít citronovou polevou - smícháme cukr moučka s citronovou šťávou tak, aby byla hodně hustá, ale pořád aby trošku tekla.
Postup:
Máslo utřeme s cukrem do hladkého krému. Do krému postupně pomalu přidáváme vajíčka a citronovou šťávu s kůrou. V jiné misce si promícháme všechny ostatní sypké suroviny - mouku, mák, prášek do pečiva a sůl. Obě směsi pak lehce promícháme a nalijeme do formy. Pokud vám těsto neteče, přidejte trochu mléka. Nemusí to být úplně tekuté, ale tuháče taky neberem.
Nahoru naskládejte jablka... Jsou tam moc dobrý a myslím, že by se tam dobře hodily i hrušky.
Dáme do trouby na 180° a pečeme podle Apetitu 35 minut, ale já jsem to doma pekla asi hodinu, dokud se mi na špejli nepřestalo zachytávat těsto, což bylo asi tím, že nahoře byly ty jablka, který bránily tomu, aby se koláč upekl dřív. Zkrátka to zkoušejte průběžně tou špejlkou, to je nejjistější.
Potom koláč vyndejte a nechte trošku zchládnout. Mezitím si můžete udělat citronovou polevu - rozšlehejte cukr moučka v citronové šťávě a koláč tou dobrotou polejte a nechte zaschnout.
Doporučujeme k tomu svařený jablečný džus s panákem domácí kořalky a Potkali se u Kolína.
Hanče
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)