čtvrtek 31. října 2013

5. Hanče peče Pan di zucca (dýňový chlebíček)

Je krásný podzimní den a mně se na okně už několik dní vystavují dýně... Na oběd jsme si upekli Hokkaidó s bramborovou kaší a zase nám samozřejmě zbyla dýně. Tak jsem si řekla, že upeču nějakou dýňovou buchtičku, koláč nebo něco podobnýho. Půlku dýně jsem proto dala péct jen tak jen s olivovým olejem, bez jakéhokoli dochucování a začala hledat recepty.

No a zaujal mě tenhle: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pan-di-zucca

Vzhledem k tomu, že jsme doma neměli všechny suroviny, tak jsem začala trochu experimentovat :)


1. Tekutá část:
- 300g upečené dýně na olivovém oleji (na másle by to asi ještě líp vonělo) a rozmixované
- 125g cukru krystal
- 1 vajíčko
- něco na vylepšení: sekané ořechy všeho druhu - lískové, vlašské, mandle, rozinky, želé bombónky (to dává naše mamka do biskupskýho chlebíčku a myslím, že i tady by to mohlo být dobrý)
- 2 lžíce olivového oleje
- trochu mlíka a citronové šťávy

Cukr s vajíčkem ušleháme do pěny, přidáme rozmixovanou dýni a "doplňky".

2. Sypká část:
- 170g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- podzimní koření - tak jsem si pojmenovala koření, které mám spojené s podzimem, chladným počasím a vůbec s touhle roční dobou, jsou to hlavně skořice, badyán, hřebíček, kardamom, ale třeba i muškátový oříšek a tak podobně
- špetka soli

Tyhle ingredience pořádně promícháme.

Obě části následně jemně promícháme. Je to stejné jako když se dělají muffiny - jednotlivé části si můžeme míchat dlouho a pořádně, ale jakmile je dáváme dohromady, je důležité je nepřemíchat. Takže jemně a pomalu promícháváme. Mělo by nám vzniknout takové lehce tekuté těsto. To moje mi neteklo, tak jsem tam musela postupně přilívat po troškách mlíka, až se mi ta konzistence zdála dobrá :)

No a pak to nalijeme do formy... Já jsem podle Itala dělala chlebíček do formy na dort, ale bábovková by taky vypadala hezky, prostě jak chcete. A nakonec to nezapomeňte řádně zasněžit moučkovým cukrem. Je to fakt dobrota, trochu to připomíná náš perník. Jo a dejte si k tomu třeba punč nebo horkej mošt, rozhodně Vás to zahřeje na jazyku!



Tak zdar, H.



středa 30. října 2013

28. U Matyldy se červenalo risotto

... s červenou řepou. Ještě je teplé a já prostě ten recept musím hned napsat, jinak ho zapomenu. No každopádně jsem si pochutnala, dokonce i Matěj křičel třikrát "EŠTE!", takže pro dnešek úspěch. Navíc mě hřeje u srdce, že jsem využila sezónní surovinu - řepu. Letos mě nějak víc láká, ale kromě naložené s křenem a boršče jsem z ní zatím nic jiného nedělala. Dnešní oběd měl pro mě ještě jedno kouzlo.
Tu boží barvu!

RISOTTO S ČERVENOU ŘEPOU A KOZÍM SÝREM


neděle 27. října 2013

17. Terka pekla mrkvové brownies

   ... a to minulý víkend. Když už jsem si upekla dýňové muffiny, proč ne ještě nějaký mrkvový dortík. První pokus o tenhle experiment jsem dělala už v létě, ale za mě musím říct, že tentokrát to bylo ještě lepší. 
   Možná jste už někde na internetu narazili na fazolové brownies, musím se však přiznat, že na to zatím nemám asi dost odvahy. Takže tu je verze s mrkví :)

sobota 26. října 2013

24. Leňajs bojuje s vepřovou pečení a dušenou mrkví

V dnešní volební sobotu jsem zase sama doma, ale tentokrát jsem se neodbyla jen tak něčím. Už od středy jsem měla chuť na dušenou zeleninu. Je zajímavé, kolik lidí nemá rádo dušenou mrkev. Pozoruju to vždycky ve školní jídelně. Tu drobotinu chápu, jako dítě jsem ji také nemilovala. U našich doma se dušená mrkev dělala jen tehdy, když měl taťka směnu. Ale můj muž sní téměř všechno, takže kdyby byl doma, dal by si s chutí. Je mi jasné, že je to jídlo, které zvládne každá začínající kuchařka. A jako skoro ostuda, že ho dávám na blog. Nic na něm není. Recept považuju za základní. Ale když nebudete vědět, co udělat k večeři a budete hledat inspiraci u nás na blogu, tak se občas hodí jen nakopnout nadpisem. A polévka? No však už jsem Vám říkala o své závislosti na bramboračce od Dity P., ne? :-)

čtvrtek 24. října 2013

27. U Matyldy se mlsaly jednohubky dvojpusinky

... na oslavu Týdne knihoven. Jakožto zapálená knihovnice jsem čtenářům naší knihovny chtěla osladit život. Potřebovala jsem něco, co nebude drobit, čeho bude hodně malých kousků tak akorát jednou do pusy. A navíc jsem všem chtěla ukázat, že v naší knihovně se dají půjčit výborné kuchařky. Ze všech receptů zvítězily tyto pusinky. Jejich chuť je lahodná, sladké skořicové skořepinky krásně ladí s jemným čokoládovým krémem. A není v nich citrón! Už jsem pochopila, že su asi divná, když mě každá chuť citrónu v jídle příjemně překvapí :-)

JEDNOHUBKY DVOJPUSINKY



středa 23. října 2013

26.U Matyldy voněla polévka z červené čočky

Onehdy jsem měla chuť na luštěninovou polévku, ale nechtěla jsem vařit tu klasickou hustou čočkovou nebo fazolovou. Tak jsem hledala recept na nějakou lehčí variantu a povedlo se. Objevila jsem ho v Biokuchařce Hanky Zemanové. I když jsem kombinaci čočky a citrónu nevěřila, byla jsem mile překvapená.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY S CITRÓNEM


úterý 22. října 2013

25. U Matyldy bylo nedělní telecí


...na paprice. Neměla jsem na neděli nic připraveného, tak jsem musela hledat v mrazáku a objevila jsem tam učiněný poklad - kousek telecího. Byla to nejspíš kotleta s kostí, ale jistá si úplně nejsem. Byla jsem trochu rozpačitá, jestli to upéct, podusit, udělat jako minutku... 

Nakonec jsem připravila toto:

TELECÍ NA PAPRICE S MÁSLOVÝM KNEDLÍKEM


neděle 20. října 2013

23. Leňajs nebojuje v kuchyni sama,...

...můj muž se o to taky čas od času pokusí.

V pátek jsem se plácla přes kapsu a koupila v rybárně lososa. Jenže jsem měla trochu strach, abych ho nepokazila. A tak se toho v sobotu ujal Lookashenko. Takže tentokrát tu máme díl: Lookashenko bojuje s lososem! Zní to skoro jako mladý muž a bíla velryba, i když to není velryba a mládí muže je relativní :-D

Takže se budeme modlit v Lookashenkově duchu se Ségrama, aby to dobře dopadlo. 




22. Leňajs vítězí s americkým pancakem

Tenhle recept není žádné velké kuchařské umění. Každopádně jsem se rozhodla, že ho sem dám, protože nadělá hodně parády. A navíc není rozhodně tak časově náročný, jak se zdá. Když jsem dnes ráno projížděla instagram, tak jsme narazila na fotku amerického pancakeu, tak jsem se rozhodla, že nám tu nádheru udělám k snídani. Jsou to normální palačinky, i když pokud chcete jako fakt Ameriku, tak musíte ještě pár věcí podle Apetitu přidat.

sobota 19. října 2013

16. Terka peče dýňové muffiny

... ne ale podle Herbáře. 
     Postupně se utvrzuju v tom, že jako kuchařka všeho druhu stojím za starou belu, a opravdu se mi daří pouze pečení. Takže v duchu tohohle objevu jsem se rozhodla zas jednou něco dobrýho upíct (a ne uvařit - vážně, moje výsledky z posledních dvou týdnu jsou fakt mizerný*). Leňajs mě v týdnu navnadila na dýňové muffiny, a protože není jistota, že na mě na příští týden ještě nějakej zbude, spotřebovala jsem doma na severu tu malou dýni ve sklepě a upekla si sadu vlastních, se špetkou skořice. Voní nádherně, chutnaj stejně tak a hlavně se mi povedly (fuj, tady něco smrdí ...). 
**Pořádně se podívejte v klipu na stewarda, přesně takhle totiž letos vypadá jeden můj vyučující :)