čtvrtek 26. září 2013

15. Terka peče švestkový koláč

... z jogurtového těsta. Nevím, jak často, nebo jestli vůbec, pečete z jogurtu vy, ale pro mě to byla novinka. A taky jsem se podle toho tvářila, když jsem těsto doslova lila do formy. Každopádně výsledkem byl dobrý lehký koláč (který nám pomohl se švestkovou úrodou).

středa 25. září 2013

24. U Matyldy pokračuje podzim muškátovou dýní

..., která se dnes proměnila v hustou hřejivou polévku. Dnes mě asi políbila múza, vařila jsem tak nějak intuitivně a kupodivu to bylo dobrý. Anet vařila před pár dny polévku z dýně Hokkaidó; tahle moje polévka není tak aromatická, je jemnější, ale zase nemá tak výraznou dýňovou chuť.

HŘEJIVÝ KRÉM Z MUŠKÁTOVÉ DÝNĚ


úterý 24. září 2013

11. Anet vaří dýňovou polívku

Na tuhle polívku se vždycky strašně těším a patří k věcem, který mám na podzimu nejradši. A i když si ji doma pojídám sama, navařím si jí vždycky plnej hrnec a je hned pryč, protože chodím tak dlouho, dokud ji prostě nese.... :) Je výborná v takových těch hnusných sychravých dnech, jednak díky kari a chilli parádně zahřeje a taky mi svou barvou připomíná slunko na talíři...
Vařím ji už čtvrtou sezónu a je fakt božííííí, tak si ji taky uvařte ...
Potřebujeme:
800g dužiny z dýně ( nejlíp hokkaido, nemusíte loupat ), nakrájené na kostky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
1 lžíce kari koření ( je víc druhů, já používám indické )
1 lžička třninového cukru
600 ml zeleninového vývaru
220 ml smetany ke šlehání
sůl a mletý pepř
hrst dýňových semínek opražených
1 chilli paprika nebo aspoň chilli v mlýnku
2 lžíce dýňového oleje ( když není, tak oliváč ) na zakápnutí

1. V hrnci rozpusťte máslo, zpěňte cibuli a česnek. Vsypte dýni a asi 5 min. opékejte. Přidejte mrkev, kari koření, cukr, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 min.,  dokud nezměkne zelenina.
2. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
3. Podávejte s dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnuté olejem.

Pokud chceme dosáhnout toho, aby měla polévka ještě výraznější chuť a máme na to čas, můžeme dýni předem upéct v troubě.
Snad vám bude chutnat tak dobře jako mně :)


Recept mám z jednoho čísla Apetitu


pondělí 23. září 2013

23. U Matyldy voněl ratatouille

...protože teď je právě jeho čas! Ještě pořád jsou dobrá rajčata a cukety, papriky taky dozrály a dokonce se na trhu dají koupit "te lilke z Hané". 


RATATOUILLE




neděle 22. září 2013

20. Leňajs bojuje s jablečnými růžemi

Jakou sladkou tečku za nedělním obědem udělám, jsem přemýšlela už od pátku. V pátek jsem totiž poprvé dostala pověstná "jablíčka z čísi zahrádky" :-) Naštěstí od tak milé dívenky, že nemůže být ani zrnko podezření, že by šlo o nějaký úplatek :-) A k tomu ten časopis Billa Gusto od Alči... No zkrátka, inspirace si mě nachází sama, co Vám mám povídat. Navíc už nějakou dobu mám koupenou formu na muffiny, ale ještě jsem ji nevyzkoušela. Takže to všechno do sebe zapadalo jako puzzle. Recept se v časopise jmenuje jinak, ale toto se mi líbí víc :-)



10. Anet peče červenou řepu

Pečená červená řepa byla u nás včera jako součást podzimního menu.
Uvařila jsem :)
cizrnovo čočkovou polévku



krkovičku naloženou v česnekovém koření, pečené rozmarýnové brambory
pečenou červenou řepu
Recept je celkem jednoduchý, trošku jsem si ho vylepšila a byla jsem víc než spokojená.
Jednu větší červenou řepu jsem vařila v osolené vodě, až byla pěkně měkká. Trvalo to asi půl hoďky.
Řepu jsem oloupala, nakrájela na tenoučké plátky, ty jsem položila do zapékací misky, osolila, opepřila, pokapala medem, posypala plátky česneku a bylinkami (já jsem použila rozmarýn a tymián). Pak jsem přidala ještě jednu stejnou vrstvu a nakonec to celé zakápla citronovou šťávou. Pekla jsem to asi půl hodiny ve středně vyhřáté troubě. Nakonec po upečení jsem to ještě zakápla oliv. olejem.  Byla to skvělá příloha a celkově se hodila k masu a bramborám. Určitě si ji zopakujeme.
a sladká tečka byl jablečný koláč


19. Leňajs bojuje se zapečenou dýní s bramborami

Dneškem začíná podzim a obchody i zahrádky jsou plné dýní. U našich doma jsme jim nikdy moc neholdovali, ale to zřejmě jen proto, že jsme moc nevěděli, co s nimi. Naštěstí se kolem mě začínají vynořovat sezónní recepty, takže přišly na řadu i dýně. Začeš můžu poděkovat jak holkám tady z blogu, tak kolegyním v práci. Díky všem. Za tento recept vděčím tak trochu Alence, protože mi přinesla časopis Billa Gusto. Ten aktuální je teď zaměřen na dýně a brambory. A protože mám teď díky Ditiným fish&chips, které jsem dělala včera, doma velkých brambor až až, rozhodla jsem se poslat Lukáše pro hokkaido a pustit se do zapečené dýně s bramborami.

úterý 17. září 2013

14. Terka vaří krémovou polívku

... z cukety, brambor a bazalky. To je kombinace. Tenhle recept mě zaujal na tomto blogu o vaření, a protože bramborový krém už jsme doma úspěšně měli, zkusila jsem tuhle verzi. Přeji dobrou chuť ;)

pondělí 16. září 2013

22. U Matyldy se vařil kuskus s kuřetem a muškátovou dýní

 Dnes jsem vařila jen pro nás dva a Matějíčka. Původně jsem si říkala, že nebudu vařit vůbec, ale jak se blížila 11.hodina a taky hlad, tak jsem svoje rozhodnutí přehodnotila. Akorát  jsem neměla nic v plánu a tak mi nezbylo, než vařit z vody. Teda z toho, co se našlo ve špajzce, ledničce a mrazáku. Nakonec to bylo docela dobrý, takový svěží a celkem rychle hotový.

KUSKUS S KUŘETEM A MUŠKÁTOVOU DÝNÍ





18. Leňajs zase vítězí nad špenátovým koláčem

Jak jsem Vám tak dělala posledně ten cuketovej koláč, tak jsem dostala chuť na ten špenátovej. A protože mamka začala mít obavy, že má takovou megaúrodu špenátu, že ji sama nezvládne, tak jsem tam naběhla a půl igelitky oškubala. Zkrátka, jak teď mám tu kuchyň, tak beru suroviny po kilech se stejným odhodláním, jako jsem je předtím odmítala (jelikož jsem kuchyň neměla. Jo, fakt.). A jak to tak bejvá, u špenátu nezůstalo. Přivezli jsme si ještě plný košík hub! Takže jsme včera večeřeli smaženici, zbylo i na zamražení a ještě máme dnes jako bonus ryzcové řízečky. Díky, mami! :-)