Recept na tento kuskus tady čeká už dlouho. Je to můj nejoblíbenější způsob, jak kuskus připravovat a tak se taky jmenuje - je to prostě číslo jedna! Zatím mám vyzkoušeno, že lidé, co jej ochutnají, se dělí jen na dvě skupiny. Ty, kterým vůbec nechutná a ty, kteří si jej zamilují. Tak to zkuste a napište, do které skupiny patříte. Mě každopádně tahle okouzlující chuť kuskusu, citrónu, rajčat, máty a kozího sýra nikdy neomrzí.
čtvrtek 30. ledna 2014
středa 29. ledna 2014
18. Terka pekla dýňový chleba
Popravdě - původní recept je na dýňové řezy s povidly, krémem a čokoládovou polevou. Jenže já mám už od léta doma formu na chleba a ještě jsem ji pořádně neotestovala. A tak z receptu na řezy vznikl dýňový chleba :) Důvodem k pečení byla nutnost spotřebovat jednu dýni ze sklepa a taky plánovaná večerní návštěva. Protože víc lidí, víc sní :) Takže jsem využila vidiny velkého počtu strávníků a upekla něco nového.
pondělí 27. ledna 2014
30. Leňajs boduje s mandarinkovými cupcaky
Zvažovala jsem, jestli mám vůbec tento recept na blog dávat, protože ho najdete na vypecky.com, ale protože jsem udělala jinou formu a přidala krém, tak proč ne. I když nějak zvláštní inovace to není. Dávka podle výpečků vyjde odhaduju na 12 cupcaků.
pondělí 13. ledna 2014
34. U Matyldy byla zase pomazánka
...tentokrát avokádová. Byla to dnes rychlovka, tak i rychle napíšu, jak na to. Pokud jste ještě nepřišli avokádu na chuť, tak tahle pomazánka je pro vás - je tak na půl cesty mezi vajíčkovou a klasickou avokádovou.
AVOKÁDOVÁ S VAJÍČKEM
neděle 12. ledna 2014
29. Leňajs kuchtí česnečku z uzeného česneku
Můj muž nedávno koupil uzený česnek. Naštěstí na něm byly zavěšené i nějaké recepty, jinak bych si s ním nevěděla moc rady :-) Tentokrát jsem se pustila do česnečky.
Česnečka z uzeného česneku
Lily Allen - Fuck You
2l vody
350g brambor na kostičky
125g nastrouhané mrkve
1 celá velká cibule
1 hlava oloupaného uzeného česneku
sůl, pepř
krutony
Česnečka z uzeného česneku
Lily Allen - Fuck You
2l vody
350g brambor na kostičky
125g nastrouhané mrkve
1 celá velká cibule
1 hlava oloupaného uzeného česneku
sůl, pepř
krutony
28. Leňajs zase bojuje s lososem na citrusech s voňavými bramborami

Losos na citrusech s voňavými bramborami
Annie Lennox - No more I love you's
2 porce
2 filety z lososa bez kůže
šťáva z 1 citrónu
šťáva z 1 pomeranče (přidala jsem i mandarinky)
2 lžíce olivového oleje
300g příloh. brambor
1 lžička dijonské hořčice
hrst nasekané bazalky
1 lžička kaparů
27. Leňajs bojuje za Pauluse
Víkendové vaření poslední dobou řeším tím, že jdu do Lidlu a mrknu, jaké maso mají v akční nabídce. Podle toho se odvíjí náš jídelníček. Tentokrát jsem taky sáhla po letáku Pauluse a Ihnačáka a zaujaly mě špagety se sýrem cottage. Pokud jste nezaznamenali, tak jsem je vyzkoušela. Jsou jednoduché a chutné. Zkuste je.
![]() |
Zdroj: http://kuchynelidlu.cz/product/celozrnne-spagety-se-syrem-cottage-porkem-a-zampiony |
pondělí 30. prosince 2013
15. Anet vaří chilli con carne
Taky jeden z vyzkoušených receptů, chutná zaručeně a je jen na vás, jak moc ostré si ho uděláte.
Potřebujeme:
1 cibuli
1 červenou papriku
2 stroužky česneku
chilli podle chuti, já dávám malou lžičku a je to tak akorát
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého masa (hovězí)
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce majoránky
2 lžičky rajč. protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl, pepř
2 lžičky cukru
kostička dobré čokolády
Na oleji smažte asi 5 min. cibuli nakrájenou na kostky, pak přisypte nakrájený česnek a papriku, tu taky na kostičky, chilli, sladkou papriku a kmín. Smažíme společně asi 5 min.
Teď přidáme maso, mělo by být pěkně opečené, ne udušené. Měly by vzniknout pěkně opečené hrudky masa. Ale pozor na příliš prudký plamen, mohl by nám zhořknout česnek.
Teď přichází na řadu vývar, rajčata, majoránka, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme protlak a všechno pěkně promícháme. Směs přivedeme k varu, přiklopíme a necháme dvacet minut probublávat. Omáčka by měla být šťavnatá a hustá, můžeme přidat vodu, pokud je hustá až moc. Nakonec přidáme slité fazole a ještě deset minut povaříme. Dochutíme, tohle jídlo si žádá docela dost soli a pepře, než je obvyklé. Nakonec přidáme kostičku čokolády, ale pozor, stačí fakt jen malý kousek! Promícháme a necháme deset minut odstát, aby se všechny chutě a vůně promísily.
Podávat můžeme s rýží nebo klidně jen s nějakou bagetkou.
Já osobně mám tohle jídlo nejradši, když se vrátím promrzlá z lyžovačky.
A taky je fajn, že se dá dobře zamrazit.
A ještě jsem vám chtěla napsat, že je to texaské jídlo, nikoli mexické, jak jsem si původně myslela :)
Tak vám přeji dobrou chuť.
Potřebujeme:
1 cibuli
1 červenou papriku
2 stroužky česneku
chilli podle chuti, já dávám malou lžičku a je to tak akorát
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého masa (hovězí)
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce majoránky
2 lžičky rajč. protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl, pepř
2 lžičky cukru
kostička dobré čokolády
Na oleji smažte asi 5 min. cibuli nakrájenou na kostky, pak přisypte nakrájený česnek a papriku, tu taky na kostičky, chilli, sladkou papriku a kmín. Smažíme společně asi 5 min.
Teď přidáme maso, mělo by být pěkně opečené, ne udušené. Měly by vzniknout pěkně opečené hrudky masa. Ale pozor na příliš prudký plamen, mohl by nám zhořknout česnek.
Teď přichází na řadu vývar, rajčata, majoránka, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme protlak a všechno pěkně promícháme. Směs přivedeme k varu, přiklopíme a necháme dvacet minut probublávat. Omáčka by měla být šťavnatá a hustá, můžeme přidat vodu, pokud je hustá až moc. Nakonec přidáme slité fazole a ještě deset minut povaříme. Dochutíme, tohle jídlo si žádá docela dost soli a pepře, než je obvyklé. Nakonec přidáme kostičku čokolády, ale pozor, stačí fakt jen malý kousek! Promícháme a necháme deset minut odstát, aby se všechny chutě a vůně promísily.
![]() |
hezky všechno nakrájet |
![]() | |||
nechat probublávat |
![]() |
podávám chilli s malým kopečkem zakysané smetany |
Podávat můžeme s rýží nebo klidně jen s nějakou bagetkou.
Já osobně mám tohle jídlo nejradši, když se vrátím promrzlá z lyžovačky.
A taky je fajn, že se dá dobře zamrazit.
A ještě jsem vám chtěla napsat, že je to texaské jídlo, nikoli mexické, jak jsem si původně myslela :)
Tak vám přeji dobrou chuť.
neděle 29. prosince 2013
33. U Matyldy se mazaly dvojhubky
...s pěti různými pomazánkami. Tak jsem si řekla, že by se vám některé mohly hodit, když se blíží Silvestr. Jako pohoštění jsou praktické, každý si najde nějakou, která mu zachutná, dají se připravit chvíli dopředu a vypadají naservírované tak pěkně pestrobarevně.
DVOJHUBKY S POMAZÁNKAMI
pondělí 23. prosince 2013
26. Leňajs bojuje s kubou s houbami
Od dob, co bydlím se svým mužem, mám Štědrý den hned dvakrát. První 23. prosince, kdy jej slavíme společně v Brně, a druhý 24. prosince, kdy se dopoledne rozjedeme každý ke svým rodičům. U našich se o Štědrém dnu obědvá bílá zelňačka a ke slavnostní večeři je tradičně kapr s brsálem (bramborovým salátem), ale protože máma je na nás hodná, a protože některým z nás kapr moc nelezl už v dětství, tak nám dělá i filé.
23. prosince se snažím zachovat některé tradice, které jsem si přinesla z domova, jako je zelňačka. Taky dělám k večeři kapra s brsálem. Jen kapra den předem nakládám do mléka, aby neměl tu bahnitou pachuť. Ale už několik let přemýšlím, že bych zkusila kapra na černo. Tak třeba k tomu jednou dojde :-) Co už taky dlouho toužím vyzkoušet, je klasický staročeský kuba. Letos jsem se do toho pustila. Miluju kroupy i houby, takže to má velkou naději na úspěch, pokud se mi to podaří :-) Recept jsem našla v kuchařce Škoda nevařit.
23. prosince se snažím zachovat některé tradice, které jsem si přinesla z domova, jako je zelňačka. Taky dělám k večeři kapra s brsálem. Jen kapra den předem nakládám do mléka, aby neměl tu bahnitou pachuť. Ale už několik let přemýšlím, že bych zkusila kapra na černo. Tak třeba k tomu jednou dojde :-) Co už taky dlouho toužím vyzkoušet, je klasický staročeský kuba. Letos jsem se do toho pustila. Miluju kroupy i houby, takže to má velkou naději na úspěch, pokud se mi to podaří :-) Recept jsem našla v kuchařce Škoda nevařit.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)