pátek 30. června 2017

TLACHY 06/2017

zdroj
Vítám Vás u prvního příspěvku občasné rubriky TLACHY, ke kterýmu si uvařte kafe a pusťte třeba totok.

Když je člověk bezdětnej, často nemá potřebu se někde písemně vykecávat. Když jsem byla bezdětná já, měla jsem ve svém diáři pro své přátele opravdu hodně zabookovaného času. Sice člověk lítal jako hadr na holi, ale bylo to lítání povětšinou mezi jednotlivými přáteli, se kterýma se takříkajíc vykecal. S novorozencem to taky ještě šlo. On totiž dost leží a spí, takže čas pořád ještě dost patřil mně. I když najednou jsem zjistila, že většina kamarádů žije svůj volný čas v době, kdy já už koupala robě. Takže s vykecáváním to šlo lehce z kopce. A když se Otík naučil chodit a začal mít potřebu aktivního pohybu na hřišti, tak se můj styk s přáteli téměř utnul. Nejde o to, že bych teď neměla přátele. Mám je furt, ale prostě se teď moc nevídáme. Ale i kdybychom se nakrásně vídali častěji, bude to jedno, protože pozornost udržím jen dokud Otík nevyleze/nevleze/nepřeleze/nevylije/nerozbije cokoli a na cokoli. Mateřská je super a já si ji užívám každej den, ale tohle mi chybí. To vykecat se o věcech, nad kterýma přemýšlím, když je chvilka.

čtvrtek 29. června 2017

62. Leňajs testuje tipy z netu

Znáte to... na netu koluje spousta receptů, návodů a diy, který zaručeně fungujou. A pak jsou zde taky fotky, jak to podle toho tutorialu má vypadat a jak to vlastně dopadlo v reálným životě. Tak na to druhý si vždycky vzpomenu, když koukám na nějaký video na facebooku GOOFUL. Stránky jsou to zajímavý, všechno vypadá jednoduše a několik videí jsem si uložila, že to třeba jednou vyzkouším. Nakonec na jedno došlo, když jsem koupila formičky na nanuky. Jak to dopadlo, jste mohli vidět zde. A bylo to mňam, ačkoli jsem recept, který pod fotku píšu, už lehce upravila k obrazu svému. Celkem mě to povzbudilo a tak jsem se rozhodla vyzkoušet další tip z výše zmíněných stránek - video zde. A jak to dopadlo?

čtvrtek 27. dubna 2017

61. Leňajs zrychluje s houbovým kuskusem s kuřecím

V poslední době u nás dost frčí eintopf jídla. Ani nevím proč. Miluju rizoto, tak možná proto :-) Dnes sem chci hodit recept, který vznikl trochu jako znouzectnost, co dům dal. Tyhle ingredience se dají různě obměňovat a míchat dle chuti.


Houbový kuskus s kuřecím

500g kuřecích prsou
2 hrsti sušených hub předem namočených
1 hrst mraženého hrášku
1 cibule
žlutá paprika
350g celozrnného kuskusu
kmín, sůl, pepř

Na pánvi na troše olivového oleje začnu opékat na nudličky nakrájená prsíčka. Osolím je a opepřím. Když začnou chytat barvu, přidám cibuli a papriku. Opékám dokud paprika nezměkne. Podle potřeby podlévám vodou. Ke konci přidám mražený hrášek, zcezené houby a kmín, zmírním oheň a nechám restovat. Nachystám si kuskus podle návodu. Když je hotový, vmíchám pánev a je hotovo. A nebo to můžete servírovat zvlášť jako je to na fotce.

neděle 12. února 2017

47. U Matyldy se pekla krásná buchta

...a udělala parádu i při stěhování knihovny. Chtěla jsem upéct něco jednoduchého, co půjde jíst rukama, aby nás to při práci nezdržovalo a nebylo potřeba nádobí. Asi to byla dobrá volba, protože si všichni pochutnali (aspoň doufám) a dokonce i náš Matěj kousek snědl, a to on je dost vybíravej.
Holky a kluci, co jste mi včera pomáhali, ještě jednou díky!

KRÁSNÁ BUCHTA


Krásná buchta

čtvrtek 26. ledna 2017

60. Leňajs preferuje fofr buchty

...jako třeba perníkovou bábovku. Recept je původně na perníkové muffiny. Ale ty máme snězené ještě rychleji. Takhle ukrojím alespoň tak velké kousky, jaké potřebuju. Bábovku jsem málem ani nestihla vyfotit. Tato dávka vystačí přesně na 12 muffinů (teda alespoň mně jo :-) ) nebo na nižší bábovku.

pondělí 23. ledna 2017

59. Leňajs rozšiřuje Ottův jídelníček

Otíkovi je dnes rok a 5 měsíců a má pořád nejraději mateřské mléko. A asi by jedl výhradně jen to. Snažím se, aby mu uvařené jídlo chutnalo. Ne vždycky se to ale daří. Asi každá máma ví, jakej je to asi pocit, když si s jídlem dáte práci a dítě pak ohrne nos. A navíc ne vždycky se mi daří, aby byl jeho jídelníček rozmanitý. Párkrát jsem si zkusila, aby jedl rozmanitě, zajímavě a čerstvě a řeknu vám, že tomu se fakt říká "být v kuchyni na krátkým řetězu"! Takže hodně zamražuju a v průběhu pár dní se opakuju. Ale neustávám v tom najít rozumnou rovnováhu mezi jakž takž různorodou stravou a tím, abych nebyla otrokem našeho jídelníčku. Snad se mi to daří. A snad se mi daří i to, aby Otík opravdu jedl 5-6x denně včetně slušného pitného režimu. I přesto chce mlíčko... chce prostě cítit mě - je to způsob kontaktu se mnou a prostředek uklidnění třeba při růstu zoubků. A popravdě ani mě to moc neobtěžuje. Naopak snažím se to užívat, protože tohle nebude (v dlouhodobém horizontu) trvat moc dlouho a tyhle blízké chvíle nám prostě jednou skončí.
A zde je další moje variace na recept z knihy Hned to bude, andílku:

pátek 20. ledna 2017

58. Leňajs boduje s houbovým bulgurem

Už mě nebavilo dělat doma pořád dokola jídla se stejnou přílohou. To máte: brambory, knedlíky,
rýže, těstoviny, kuskus, brambory.... A pořád dokola. A tak jsem se vrhla do bulguru. A musím říct, že tohle jídlo je celkem podle mého gusta. Navíc je to jídlo z jednoho kotlíku, což je jeho plus :-) Tak zde ho máte.

sobota 22. října 2016

57. Leňajs miluje špenátové lasagne

Ač na rodičovské, chodím teď na pár hodin denně vypomáhat do nedaleké základky do družiny (Nebojte, o prcka se v tu dobu stará Lookashenko... ehm, vlastně to vás možná vyděsilo ještě víc, že? Ale nebojte, zvládají to skvěle:-)). Vodím tím pádem děti na oběd. No a včera měli v jídelně lasagne. Jak já říkávám - na způsob a la kečup. Ono to teda není vždycky s kečupem, ale kdo mě zná, ví, že moc nemusím cokoli, co jen vzdáleně kečupem zavání. Ale inspirací mi ten oběd byl. Na rozdíl od "kečupových" omáček miluju ty smetanové a obzvlášť se špenátem. Jupí, oběd na sobotu byl vymyšlený :-) Vím, že pro většinu z vás to není nic objevného. Je toho plný internet. Tím spíš by tenhle recept neměl chybět zde, pokud náš blog používáte (jako já) místo klasické kuchařky (Ježíši, prosím, ať mi neselže při vaření wi-fi!);-) ). A jelikož má táta dnes propustku na koncert The Cure, tak je jasná i inspirace hudební.

čtvrtek 21. července 2016

Dánské listy - 7.díl

Je to tu! Nakonec ne 10., ale 7. díl dánských listů už píšu ze svýho vlastního opatovickýho pokoje. Deset měsíců uteklo jako voda, zejména těch posledních pár (což se odrazilo i na tom, že jsem přeskočila několik vydání listů). Omlouvám se za to, ale snad pochopíte, že v tu chvíli bylo prostě nejlepší si ten skvělej "erasmáckej" život užívat plnými doušky a jeho zdokumentování nechat až na pozdější, klidnou dobu. A tak jsme se nějak dopracovali, propsali a pročetli až k závěrečnému vydání. Tady je!

neděle 15. května 2016

56. Leňajs spotřebovává ingredience a vyrábí sirup

Zdravím vás všechny po delší odmlce. Vařím teď doma sice dost, ale spíš je to, co dům dal a co je třeba spotřebovat. Takže dnes mám pro vás risotto s pestem z medvědího česneku a salát s rukolou. Přidám ještě recept na pampeliškový sirup plus upozornění na novou tradici Trhů na Zelňáku a s tím spojený odkaz na stránky profíků.

Začnu posledním zmíněným. Asi před měsícem, kdy byla sezóna medvědího česneku v plném proudu, jsem náhodně na FB narazila na událost s názvem Vivat Zelňák, která byla zaměřena právě na medvědí česnek. Nijak zvlášť účelově jsem se tam nechystala, ale byla jsem ve městě a potřebovala jsem nějakou zeleninu a to mě na Zelňák nasměrovalo. Bylo tam pár stánků s jídlem, kávou, vínem apod. Nic velkolepého. A to mi přišlo moc sympatické. Lidí tak akorát. U stánku kavárny Era jsem ochutnala risotto s medvědím česnekem a pánové se rádi o recept podělili, což to bylo prima. Původně jsem si chtěla pesto udělat, protože na tom nic není. Ale pak mě zaujal stánek se skleničkami pesta. A když jsem si spočítala, kolik by stálo nakoupit ingredience, tak jsem hned jednu skleničku koupila. Vyjde to totiž šul-nul. Pesto vyrábí tato značka - Pulpamen. Na jejich stránkách najdete plno zajímavých receptů a pokud byste chtěli ušetřit čas, můžete mrknout sem. V pátek a v sobotu probíhal druhý Vivat Zelňák na téma chřest. Ochutnali jsme burger s chřestovou remuládou a bylo to... no, nebudu vám dělat chutě :-) Na FB najdete informace o dalších minifestivalech, které se budou pokaždé týkat sezónních potravin. A teď už recept na risotto.