neděle 1. června 2014

37. Lookashenko vítězí nad Caesar salátem

Leňajs:
Sice už je tu k dispozici jeden recept na caesar salát od Matyldy, ale neškodí přihodit další, který vyšperkoval mužský gurmánský jazýček Lookashenka. Tak tady je :-)

Lookashenko:
S Caesar salátem je to složité. Jelikož patří mezi několik (snad 50) nejpopulárnějších receptů světa, existuje ve spoustě více, či méně zvrácených variantách. Dlouhodobým experimentováním jsem dospěl k receptu, který se sice mírně liší od zcela původního vymyšleného panem Cardinim (italským imigrantem v Mexiku), nicméně je, myslím, rozumně kompatibilní s evropskými jazyky (ona je taky otázka, jaký byl vlastně originální recept, názory se na to poněkud liší). Salát tvoří listy římského salátu, zálivka a krutony. To, co  Caesar salát odlišuje od ostatních tuctových salátů, je samozřejmě ta zálivka.

Takže, jak na to? Recept je tak na čtyři porce.

36. Leňajs bojuje s bylinkovým kuřetem

Zkrátka a dobře je konec školního roku a to je něco jako podávání daňového přiznání v účetařině. To furt jenom makáte, síly ubývají geometrickou řadou, a když máte volno, tak jste rádi, že jste. A když k tomu máte muže, který zjistil, že ho vaření baví, tak to pak nevaříte vůbec nebo napůl, jako tomu bylo nedávno večer. Kuře jsem dělala já a Lukáš udělal caesar salát. Kuře na bylinkách byla taková variace na pstruhy, které jsme před několika týdny měli tu čest ochutnat u Matyldy. A protože mně konečně dorostly na jaře zaseté bylinky a Lukáš dovezl od mámy velikánskou zásobu libečku, který jsme měli ve váze jako kytku, tak jsem z každého něco oškubala a přidala ke kuřeti. Výsledek byl výborný :-)

Původně jsem chtěla Lukášův recept přidat sem, ale protože to vzal poctivě, zaslouží si samostatný článek.


pátek 30. května 2014

35. Leňajs bojuje s máslovými bábovičkami s borůvkami

Po dlouhé odmlce článek. A pokud se zadaří, tak přidám ještě něco během víkendu.

Dlouho jsem nic nepekla. Kromě obvyklých výmluv, že není čas, se přiznám, že hlavně nebyla nálada. Znáte to, když máte všeho plné zuby a nejraději byste jen ležely, koukaly na seriály, resp. ideálně zalezly do skříně a nemusely vůbec nikam a nic. No, tak něco takovýho na mě v poslední době vlezlo. Každopádně to vypadá, že se to zlepšuje a důkazem může být i to, že jsem se zas pustila do pečení.

Tenhle recept je od Maryny a já ho jen dala do jiné formy a nalupala tam borůvky, které jsem dnes potkala v Lídlu.

neděle 4. května 2014

22. Terka už zase dělala sušenky

Tentokrát to byla variace "Pepek Bezlepek". Za pár dní se zase po roce sejdeme s bratranci a sestřenicemi na takové menší rodinné sešlosti, takže já už asi měsíc přemýšlím, co by se hodilo s sebou přivízt na mls. A jelikož máme v rodině i celiaky, říkala jsem si, že bych mohla zkusit něco, co by mohli taky ochutnat. Dort z bezlepkový mouky už jsem párkrát dělala, ale to je ohraný a já chtěla prostě něco novýho. Takže jsem skončila u sušenek. Kouzlo je v tom, že jsou přirozeně bezlepkový, protože jsou z pohanky  :)

pondělí 31. března 2014

34. Leňajs bojuje s velkým množstvím jablečných báboviček s javorovým sirupem

Jelikož o víkendu vařil Lukáš, tak jsem se nestihla kulinářsky vyčerpat a navíc čekám zítra menší sešlost, na kterou se moc těším a chci je samozřejmě pěkně pohostit. A jako sladkou dobrotu ke kávě jsem vybrala bábovičky podle Dity P. Včera jsem si na ni vzpomněla, a tak jsem projela všechny díly a nejlíp mi vyšly bábovičky. Formu jsem dostala od Ježíška. Je silikonová a už dvakrát jsem v ní zkoušela péct, ale pokaždé se mi nepovedly pěkně vyklopit. Tak jsem se ponořila do hlubin internetu a dozvěděla jsem se, že obsah musí řádně vychladnout, aby se dílo podařilo. Tak jsem vychladila a JUPÍÍÍ... bábovičky jako z písku :-)

neděle 30. března 2014

33. Leňajs sleduje, jak Lookashenko poráží Tikka masalu

(původní slovo "bojuje" bylo nahrazeno slovem "poráží" na požadavek kuchaře :-) )


Zdroj
Tento víkend to máme doma trochu exotické. Kdybyste šli pod našima okny, cítili byste vůni koriandru, římského kmínu, skořice i kurkumy a já nevím, čeho všeho ještě. Po návratu z Izraele jsme oba toužili vyzkoušet si doma falafel a humus. Takže jsme v sobotu testovali falafel. Ještě zatím bez humusu, s domácím arabským chlebem a jogurtovou omáčkou. Já se na tom podílela jen jako podruh, který šoulí kuličky. Ale docela jsme se u toho nasmáli, protože se nám první dávka falafelu ztratila při fritování... normálně se to rozpustilo! A stejně tak druhá! Takže jsme tam přidali mouku a nakonec jsme se i najedli :-) Recept možná někdy jindy, až to vyšperkujeme. Beta testování proběhne na některém z tradičních čtvrtečních promítání, tak snad pak se objeví recept tady.

Původně měla být tikka masala v sobotu, ale kuře se muselo marinovat. Když Lookashenko v neděli vstal a uvařil, tak jsme si dali pozdní oběd. Btw. neexistuje nějaký výraz pro pozdní oběd, když se pozdní snídani říká brunch? :-)

neděle 23. března 2014

37. U Matyldy se zelenalo risotto

...s cuketou a špenátem. Dnešní oběd jsem neměla promyšlený, až dopoledne jsem hledala v zásobách a ledničce a vzniklo toto krémové risotto ovoněné česnekem. Jak je vidět, slušelo by mu toho lososa trochu víc, no ale když se musíme rozdělit o jeden kousek tři... (Původně jsem z něj chtěla totiž udělat pomazánku.) Pokud jste risottoví začátečníci - myslím v konzumaci - tak to není úplně pro vás. Má totiž zvláštní výraznou chuť, nepříliš typickou pro klasické italské risotto. To asi ten česnek.


ZELENÉ RISOTTO
 SE ŠPENÁTEM A CUKETOU



sobota 22. března 2014

32. Leňajs bojuje s jehněčí kýtou po provensálsku

Zdroj
Jaro na nás dýchá ze všech stran, doma na stole mi vykvétají narcisky, v zimní zahradě se klubou luční květiny a bylinky, a tak člověk zkrátka dostane chuť na něco jarního. Ne :-) Tenhle příběh začal úplně jinak. Nedávno jsme byli s mým mužem na Blízkém východě a tam jsem si uvědomila, jak málo u nás využíváme pestrost masa. Známe jen kuřecí, vepřové a když se odvážeme, tak ještě hovězí. Pak nějaký pstruh, treska a další vodvaz je losos. Je to škoda. Jako bych si to přivolala. Byla jsem v pátek nakupovat v Globusu a už jsem si celkem zvykla na způsob vaření: Co uvidím, to uvařím. A když jsem tam uviděla kus jehněčího, tak bylo skoro jasno. Samozřejmě, že jsem to ještě telefonicky konzultovala s vrchním velitelstvím ;-)

čtvrtek 13. března 2014

21. Terka tentokrát pekla perník s čokoládovou polevou

Abyste věděli, tak poslední kousek toho výbornýho perníku si schovávám na páteční snídani. Pěkně s kávičkou :) A jak to, že jsem pekla perník, když malejch velikonočních perníčků už máme doma plnej pokoj? No, prostě jsem o víkendu přemýšlela, jakou "zdravější" buchtu si upeču na svačiny do školy a na spoustu receptů mi chyběly ingredience. Chtěla jsem něco, kde není moc másla/oleje, ale použije se třeba tvaroh, nebo ořechy. Takže jsem brouzdala internetem a našla toto, perník s jogurtem, povidly a čokoládovou polevou :)

neděle 9. března 2014

36. U Matyldy voněla pečená ryba

... s parmazánovou bramborovou kaší. Trochu se stydím, protože v hlavičce našeho blogu píšeme, že "vaříme často", což u mě teď momentálně není pravda. Začala jsem po dlouhé době chodit do práce, kde taky jím a tak mi na vaření nezbývá moc času. Dnes jsem chtěla uvařit něco lehkého a zároveň aspoň trochu odlišného od těch věčných UHO omáček ze školní jídelny. I když to - jako tradičně - na fotce příliš nevypadá, pochutnali jsme si.


PEČENÁ RYBA S PARMAZÁNOVOU KAŠÍ
A SALÁTEM