úterý 22. března 2016

46. U Matyldy se mlsal karamelový řez

...upečený podle receptu Donny Hay. Na tuto australskou kuchařku mě už v létě upozornila kamarádka Leňa a doporučila mi právě Caramel slice. Je to takový "nečeský" dezert, hodně sladký, hutný a moc dobrý. Mně učaroval hlavně proto, že se podobá čokoládovým tyčinkám typu Mars nebo Snickers. Když jsem řez pekla podruhé, to bylo letos na masopust, přidala jsem do základního receptu solené arašídy. Musím říct, že maškary z průvodu si ho moc pochvalovaly. Jen doufám, že to nebylo kořalkou :-)

KARAMELOVÝ ŘEZ PODLE DONNY HAY


středa 16. března 2016

55. Leňajs začíná bojovat se stravou pro mimi

Krásné období výhradního kojení nám s Otíkem skončilo a řeknu vám, když jsem se teď začala prokousávat literaturou, vzpomínám na tu dobu dost nostalgicky. S ochutnáváním nových chutí vyvstává i hodně otázek. JAK PROBOHA ZAČÍT?! A JAK DÁL?! Dost mi v tom udělaly pořádek dva speciály časopisu Miminko, které jsou na jejich stránkách volně ke stažení. Ale hlavně se na trhu právě objevila knížka Hned to bude, andílku, kterou jsem dostala od babi Lenky.

Knihu vydalo nakladatelství Grada. Je přeložena ze slovenštiny(!!!)  a má moc prima vazbu. Zpočátku jsem si říkala, že je taková fórová, je totiž kroužková. Ale při vaření se to ukázalo býti výhodou. Líbí se mi, že se počítá s tím, že se budou děti nějak podílet na přípravě. Ať už samotnou pomocí při vaření nebo alespoň vybarvováním obrázků nebo plněním početních úkolů, obojího je v kuchařce dost.

čtvrtek 10. března 2016

Finská příloha dánských listů

Speciální vydání!! Před pár dny jsem se vrátila z úžasného výletu za polární kruh, a tak vás zahltím zážitky rovnou v samostatným díle. A rozhodně se to váže i k jídlu, protože jsme během pobytu v Laponsku ochutnali i tradiční severský jídla :)


středa 2. března 2016

54. Leňajsovy variace na sladké, sladší a nejsladší

Zdravím všechny po dloooooouhé odmlce. Ještěže máme Terku, která nám ta prázdná místa vyplňuje ;-)
Co se týče dění v naší kuchyni, je to celkem nuda. Všechna jídla, která v poslední době vařím, jsou buď obecně známá, nebo se nacházejí zde na blogu. Maximální tvořivost projevuju jen v obměnách ingrediencí :-) Budiž mi to odpuštěno. Ušetřený čas věnuju našemu Ottovi, který minulý týden oslavil půlrok :-) Včera večer jsem se ale rozšoupla a upekla něco nového. Dnes jsem tu měla dvě návštěvy za sebou, tak bylo hned víc důvodů.
Kvůli Otíkovi se začínáme stravovat racionálněji, takže jsme se rozhodli začít nahrazovat pšeničnou mouku jinými moukami. Není to samozřejmě nic objevného, ale vysvětluje to tu špaldovku ;-)

pondělí 29. února 2016

Dánské listy (5.díl)

Takže po vánoční pauze zdravím opět z Dánska! "Pololetní" prázdniny se mi tentokrát protáhly na celý měsíc a poprvé za dobu vysokoškolského studia jsem si užila vánoční svátky bez učení a biflování, ale nakonec přišel čas vrátit se na sever. Ale ti, kteří by čekali zaváté cesty, zasněžené domy a chodníky plné beranic, budou zklamáni. Tady je totiž naprosto stejně jako doma, někdy možná i tepleji. Jen tu někdy víc fouká a občas kápne, ale zdá se, že roční dávka sněhu tu padla v lednu a já už budu moct nosit jen jarní boty a kabát (doufám!).

sobota 13. února 2016

32. Banánové lívance

Kolem tohoto jídla jsem už na internetových stránkách kroužila dlouho, ale nějak jsem k němu neměla důvěru. Vlastně ani nevím pořádně proč, možná právě kvůli banánům. To totiž není zrovna moje oblíbená příchuť a momentálně ani ovoce jako takové. Ale banány jsou nedílnou součástí zdravé stravy, stačí jen trochu zabrousit na internetu a dočtete se, kolik obsahují prospěšných látek atd. Nakonec mě k této snídani dovedla tak trochu nouze :) Kupodivu koupit tady v Dánsku normální mouku je trochu problém, protože Dánové si zakládaj spíš na celouzrnných moukách, co vypadají jako rozemletý vločky, navíc všechny potraviny mají štítky psaný pouze v dánštině nebo němčině, takže jsem nahraná. Pamatuju si, že Matyldě trvalo dlouho než objevila ten správný typ mouky, který mohla použít na francouzský palačinky. A taky to není úplně levný a když koupíte kilo špatný mouky, co s tím (o tom můžu vyprávět, zkoušela jsem takhle obalovat řízky právě v mouce "vločkovýho typu").


čtvrtek 4. února 2016

31. Pečené kuřecí se zeleninou

Nazdar, tak si tady v kontejneru připadám, jako průkopník rychlých a jednoduchých jídel, neboť je nás tu na jednu kuchyň poměrně velkej počet a jeden tam nechce zabírat moc místa a času. Navíc tady v Dánsku mám při nakupování úplně jiný možnosti :) Suroviny jako rukola, saláty, avokádo, olivy, batáty, apod. jsou tu (v mým zvráceným vesmíru a počtech) levnější než je tomu u nás a navíc si ledničku (resp. tu jednu poličku v ní) zásobuju naprosto sama. A tak brouzdám internetem, hledám nápady, slintám na klávesnici a přemýšlím, co bych tak ještě zkusila. Tak, tentokrát to bylo opravdu jednudochý :)


středa 9. prosince 2015

Dánské listy (4.díl)

Salut! Tak už se to blíží - 4 měsíce utekly tak rychle, jako mizí drinky zdarma, a za necelejch čtrnáct dní mě čeká cesta zpět na jih, tzn. krásných 17 hodin v autobuse včetně krátké projížďky trajektem. Tentokrát jsem si dala s dánskými listy na čas, ale popravdě, s blížícími se zkouškami nám tu houstne atmosféra, den má najednou nějak míň hodin a "deadlajničky" nám všem klepou na dveře. To pak není žádnej problém najít spolubydlícího spícího v poledne v kuchyni na stole, nebo naopak nepotkat za celý den v kontejneru ani nohu. Jo, hold, zkouškový je tady!
Na nejsevernější cíp Dánska jedině s Matyldou

úterý 27. října 2015

Dánské listy (3.díl)

Bonjour! Zde je další raport z Dánska, neboť jak jsem si teď s překvapením všimla, od minulého uplynul už víc jak měsíc. Je to k nevíře, protože neděle v Kodani a muzeu mi přijde jako včera a všechno tady tak nějak utíká rychleji, i když jsem si jistá, že zeměpisná šířka na rychlost času vliv nemá. Od minule jsem zase vyzkoušela nějaká další nová jídla a taky jsem tu měla první návštěvu z domoviny!

Baltské moře po ráno

pátek 23. října 2015

30. Kuřecí burrito z jednoho hrnce

... aspoň takhle jsem si ten název přeložila do češtiny :) Na internetu jsem se dočetla, že klasické burrito patří do mexické nebo tzv. Tex-Mex (Texas a Mexiko) kuchyně, a jde v podstatě o tortily plněné směsí fazolí, masa, rýže, sýra a dalších přísad. Takže jsem zase o něco chytřejší. Našla jsem si tento recept na zahraničních stránkách během jedné slabší chvilky, kdy jsem projížděla všemožné recepty a slintala si na klávesnici, a chtěla jsem ho vyzkoušet už proto, že neobsahuje těstoviny. Protože těstoviny a chleba se tu (bohužel) staly základem mýho stravování ...