
čtvrtek 26. ledna 2017
60. Leňajs preferuje fofr buchty

pondělí 23. ledna 2017
59. Leňajs rozšiřuje Ottův jídelníček

A zde je další moje variace na recept z knihy Hned to bude, andílku:
pátek 20. ledna 2017
58. Leňajs boduje s houbovým bulgurem

rýže, těstoviny, kuskus, brambory.... A pořád dokola. A tak jsem se vrhla do bulguru. A musím říct, že tohle jídlo je celkem podle mého gusta. Navíc je to jídlo z jednoho kotlíku, což je jeho plus :-) Tak zde ho máte.
sobota 22. října 2016
57. Leňajs miluje špenátové lasagne

čtvrtek 21. července 2016
Dánské listy - 7.díl
Je to tu! Nakonec ne 10., ale 7. díl dánských listů už píšu ze svýho vlastního opatovickýho pokoje. Deset měsíců uteklo jako voda, zejména těch posledních pár (což se odrazilo i na tom, že jsem přeskočila několik vydání listů). Omlouvám se za to, ale snad pochopíte, že v tu chvíli bylo prostě nejlepší si ten skvělej "erasmáckej" život užívat plnými doušky a jeho zdokumentování nechat až na pozdější, klidnou dobu. A tak jsme se nějak dopracovali, propsali a pročetli až k závěrečnému vydání. Tady je!
neděle 15. května 2016
56. Leňajs spotřebovává ingredience a vyrábí sirup

Začnu posledním zmíněným. Asi před měsícem, kdy byla sezóna medvědího česneku v plném proudu, jsem náhodně na FB narazila na událost s názvem Vivat Zelňák, která byla zaměřena právě na medvědí česnek. Nijak zvlášť účelově jsem se tam nechystala, ale byla jsem ve městě a potřebovala jsem nějakou zeleninu a to mě na Zelňák nasměrovalo. Bylo tam pár stánků s jídlem, kávou, vínem apod. Nic velkolepého. A to mi přišlo moc sympatické. Lidí tak akorát. U stánku kavárny Era jsem ochutnala risotto s medvědím česnekem a pánové se rádi o recept podělili, což to bylo prima. Původně jsem si chtěla pesto udělat, protože na tom nic není. Ale pak mě zaujal stánek se skleničkami pesta. A když jsem si spočítala, kolik by stálo nakoupit ingredience, tak jsem hned jednu skleničku koupila. Vyjde to totiž šul-nul. Pesto vyrábí tato značka - Pulpamen. Na jejich stránkách najdete plno zajímavých receptů a pokud byste chtěli ušetřit čas, můžete mrknout sem. V pátek a v sobotu probíhal druhý Vivat Zelňák na téma chřest. Ochutnali jsme burger s chřestovou remuládou a bylo to... no, nebudu vám dělat chutě :-) Na FB najdete informace o dalších minifestivalech, které se budou pokaždé týkat sezónních potravin. A teď už recept na risotto.
úterý 5. dubna 2016
Dánské listy (6.díl)
Zdravím! Tak v minulých listech jsem se těšila, jak se blíží jaro a že odhodím zimní bundu a několik dalších vrstev, ale jak jste si mohli všimnout z nedávné přílohy, udělala jsem si na začátku března výlet za polární kruh, ochutnat trochu té severské zimy. To už je ale víc jak měsíc zpátky a tady se opravdu blýská na lepší časy. Zimní bundu si beru jen na večer a tenisky jsou momentálně v pohotovosti. Taky jsme tu měli nedávno velikonoční prázdniny, a to celej týden. Ale popořadě!
úterý 22. března 2016
46. U Matyldy se mlsal karamelový řez
...upečený podle receptu Donny Hay. Na tuto australskou kuchařku mě už v létě upozornila kamarádka Leňa a doporučila mi právě Caramel slice. Je to takový "nečeský" dezert, hodně sladký, hutný a moc dobrý. Mně učaroval hlavně proto, že se podobá čokoládovým tyčinkám typu Mars nebo Snickers. Když jsem řez pekla podruhé, to bylo letos na masopust, přidala jsem do základního receptu solené arašídy. Musím říct, že maškary z průvodu si ho moc pochvalovaly. Jen doufám, že to nebylo kořalkou :-)
KARAMELOVÝ ŘEZ PODLE DONNY HAY
středa 16. března 2016
55. Leňajs začíná bojovat se stravou pro mimi

Knihu vydalo nakladatelství Grada. Je přeložena ze slovenštiny(!!!) a má moc prima vazbu. Zpočátku jsem si říkala, že je taková fórová, je totiž kroužková. Ale při vaření se to ukázalo býti výhodou. Líbí se mi, že se počítá s tím, že se budou děti nějak podílet na přípravě. Ať už samotnou pomocí při vaření nebo alespoň vybarvováním obrázků nebo plněním početních úkolů, obojího je v kuchařce dost.
čtvrtek 10. března 2016
Finská příloha dánských listů
Speciální vydání!! Před pár dny jsem se vrátila z úžasného výletu za polární kruh, a tak vás zahltím zážitky rovnou v samostatným díle. A rozhodně se to váže i k jídlu, protože jsme během pobytu v Laponsku ochutnali i tradiční severský jídla :)
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)