čtvrtek 24. října 2013

27. U Matyldy se mlsaly jednohubky dvojpusinky

... na oslavu Týdne knihoven. Jakožto zapálená knihovnice jsem čtenářům naší knihovny chtěla osladit život. Potřebovala jsem něco, co nebude drobit, čeho bude hodně malých kousků tak akorát jednou do pusy. A navíc jsem všem chtěla ukázat, že v naší knihovně se dají půjčit výborné kuchařky. Ze všech receptů zvítězily tyto pusinky. Jejich chuť je lahodná, sladké skořicové skořepinky krásně ladí s jemným čokoládovým krémem. A není v nich citrón! Už jsem pochopila, že su asi divná, když mě každá chuť citrónu v jídle příjemně překvapí :-)

JEDNOHUBKY DVOJPUSINKY





JEDNOHUBKY DVOJPUSINKY

Zhruba hodinu před pečením vytáhnu z ledničky 3 vajíčka a nechám ležet v "kuchyňské" teplotě. Připravím si sáček na zdobení dortů se špičkou ve tvaru hvězdičky (v knize je velikost 1 cm, já jsem měla větší, ale nebylo to tak hezké). 
Troubu zapnu na 150°C. Připravím si dva plechy, malinko je pomažu máslem a vyložím pečícím papírem (máslo jen proto, aby papír neklouzal). Do misky oddělím bílky a začnu šlehat. Nejdřív pomaleji, potom na nejvyšší otáčky. Až je sníh takový polotuhý, šlehám dál, ale přidávám postupně 180 g cukru krupice, potom půl lžičky mleté skořice a lžičku bramborového škrobu. Sníh by měl být lesklý.
Sníh dám lžící do sáčku na zdobení a tvořím na plech špičky. Chtělo to trochu cviku, první měly ohnuté špičky nebo byly moc buclaté. Mezi pusinkami nechám asi 2 cm místa. Dám do trouby oba plechy zároveň a peču zhruba 30 minut. Potom otevřu mírně troubu a nechám v ní pusinky vychladnout. 
Připravím si krém. 180 g čokolády na vaření nalámu na malé kousky do plechové misky, na to dám 130 g zakysané smetany. Misku postavím na kastrólek s vodou tak, aby se nedotýkala hladiny a začnu zahřívat. Míchám s čokoládou tak dlouho, až je to pěkně hladký krém.
Až vystydnou pusinky a mírně zhoustne krém, naplním sáček (s menší špičkou, použila jsem kulatou) a spojuju pusinky. Je to trochu piplačka, ale výsledek stojí zato.




  • Recept pochází z této knihy. Je tam spousta inspirace, jak z běžných surovin, tak z exotických. A všechno vypadá krásně. 
  • Bohužel musím konstatovat, že mi hodně pusinek popraskalo; všechny praskliny byly na straně, která byla otočená k horkovzdušnému větráku trouby. Musím to ještě pořádně vychytat.

4 komentáře:

  1. Tyhle pusinky byly teda fakt luxusní. Snědl jsem jich spoustu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No moment! Já jsem včera v knihovně nic nedostala:-(

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, předsedo, když taky týden knihoven byl první týden v říjnu a ty do té knihovny dojdeš jednou za uherskej rok!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, tu knížku máme doma :D Vyzkoušíme

    OdpovědětVymazat