sobota 10. srpna 2013

10. Leňajs nikdy neprohrává s vepřovým zapékaným s bramborami a smetanou

Sorry, za ten pokydanej talíř :-)
Mám takové tušení, že dnešní den bude plodný. Celou noc pršelo dokonce i tady u nás, takže jsem se po dlouhé době zakrývala dekou! :-) A ještě teď je vzduch svěží. Tak jsem si ráno vyběhla na stezku s taškou v ruce, doběhla do Lidlu a udělala víkendový nákup (zpátky samozřejmě busem). A hned jsem se pustila do práce. Po obědě dám kafíčko a půjdu malovat vedle do bytu, a pak dokončím stěnu v kuchyni u stolu.

Když jsme byli u Toulů před dvěma měsíci na nedělním obědě, moc nám chutnala červená hustší polévka, taková variace na minestrone. Naštěstí ji Matu přihodila na blog, takže jsem ji dnes vyzkoušela :-) A je fakt boží :-)


Když jsem vymýšlela, co jako hlavní chod, vzpomněla jsem si na mamku. Ta nad tím přemýšlí často - vaří denně. A jak jsem na ni myslela, tak jsem si vzpomněla na moje oblíbené jídlo. A to tak oblíbené, že mi ho mamka udělala loni, když jsme se vrátili z dovolené na Blízkém východě v době ramadánu - vepřové se zapékanými bramborami a smetanou.

Jako desert jsem udělala rychlovku od Martina Škody a na to se těšte v dalším postu :-)

Vepřové se zapékanými bramborami a smetanou                   Tatabojs - Šťastnější


vepřové řízky (tak, aby se vešly na dno zapékací mísy)
brambory
smetana na vaření
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Řízky jsem naklepala, osolila, opepřila a rozložila na dno zapékací mísy, kterou jsem předtím vymazala olejem. Okrájené brambory jsem nakrájela na kostičky na maso tak, aby bylo celé zakryté. Osolila jsem je, opepřila, a pak jsem vše zalila smetanou. Nakonec jsem mísu přikryla alobalem, posledních 20 minut peču odkryté, aby brambory zezlátly. Peču obvykle něco přes hodinu na 200°C.
Mimochodem, toto jídlo naopak líp chutná, než vypadá:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat