Respektive pekla už skoro před 14 dny, makovec už je dávno "sežranej" a já se teprve teď dostala k napsání receptu. Sorry :-)
Asi 3 dny před naším odjezdem k Baltu jsem byla pověřena úkolem (nebo to byl trest?). Holky "vyhrály" na předchozích závodech cenu útěchy - pytlík máku, a já byla pověřena upečením nějaký tý buchty. Navíc, na závody jsme tu neděli vyráželi brzo, takže v podstatě celej makovec byl spořádán ke snídani.
Jak maj' plný škraně :) |
Makovec (ze Svatojánu):
hrnek a půl umletého máku
hrnek horkého mléka
půl hrnku cukru
vanilkový cukr
3/4 hrnku polohrubé mouky
kypřící prášek do pečiva
2 vejce
Namletý mák jsem prvně zalila horkým mlékem a nechala to asi hodinku bobtnat. Pak jsem jednoduše přimíchala ostatní suroviny - cukry, mouku, prdopeč, žloutky a nakonec sníh z bílků. Já to pekla v kulaté otevírací dortové formě, na 170⁰C 45 minut. Mezitím, co se to peklo a zavonělo to celou kuchyní, tak jsem si nasekala vlašské ořechy a mandle, promíchala to s moučkovým cukrem. Nemusí toho být moc, protože pak se to kutálí a sype všude okolo. Po 45 minutách jsem makovec posypala touto směsí z ořechů a nechala píct ještě 15 minut. Dohromady teda hodinu.
A bylo hotovo. Je to vynikající teplý, s kávičkou ... Ale jako ranní snídaně s kafem z okýnka to bylo taky dobrý. Jo, jinak tenhle recept jsem našla u kuchařky ze Svatojánu (Z jejích receptů mám vyhlídnutý ještě nějaký, hlavně teda moučníky).
Makovec mám ráda. Takže až nebudu vědět, co píct, Jdu do toho :-)
OdpovědětVymazatVypadá krásně ten tvůj makovec
OdpovědětVymazatDík :)
Vymazat