středa 7. srpna 2013

12. U Matyldy kynul lejanec

...neboli táč. V Úsobrně na zahradě mně říkaly meruňky, že by byly radši na buchtě než na zemi mezi...(no, to na blog o jídle nepatří) a tak jsem se rozhodla po delší době oprášit recept na "vodvokové těsto od mamky". Takže rozhodně nečekejte žádné přesné údaje o množství a váze surovin. Tomuhle těstu prý moje prababička Marcelína říkala lejanec proto, že těsto muselo být tak tekuté, aby se dalo na plech skoro vylít. Škoda, že jsem Marcelínu nikdy nepotkala, prej to byla správná bába :-)

LEJANEC


LEJANEC

Nejdřív dám rozpustit třetinu kostky másla do hrnku do mikrovlnky (300W 2 min.) a odložím, aby stihlo vychladnout na pokojovou teplotu. Pak připravím kvásek: ohřeju velký hrnek mléka tak, aby bylo vlažné. Do jiného většího hrnku rozdrobím asi tak 3/4 kostičky kvasnic, přisypu 2 lžičky moučkového cukru a lžičkou míchám tak dlouho, až je z toho kašička. (Zní to divně, ale jde to.) Pak to zaliju vlažným mlékem do poloviny hrnku, zakryju utěrkou a dám do tepla. Připravený bude tak za deset minut.

Potom si nachystám velkou mísu, do ní nasypu stejné množství hladké a polohrubé mouky. Musí toho být tak akorát. (Vidíte, už je to tady. Ale nezoufejte, zkoušela jsem to zvážit a bylo tam od každého druhu tak asi 200g.) Přidám trochu cukru a špetku soli. Zkontroluju kvásek, jestli už je (má nadýchanou čepicu) a když je, tak ho naliju do mísy k mouce. Přidám 2 žloutky a začnu hníst těsto. Když je všechno už pěkně spojené, přiliju tekuté máslo. To musí být poslední, aby mouka nasákla nejdřív vejce a mléko.

...a začnu hníst těsto.


Dodneška jsem vypracovávala těsto ručně, což je pěkně pracný. Musíte mít dobrou vařečku (nejlíp dlouhou s malou placičkou) a těžkou misku. Těsto jakoby nadzvedávám a dělám vařečkou takový kruhy. Udělat ručně tohle těsto trvá dlouho; musíte vydržet, dokud není opravdu hladké. Ale k narozeninám jsem dostala parádní robot, takže hněte za mě! Ale hustotu jsem zkoušela stejně vařečkou.

...musíte vydržet, dokud není opravdu hladké.

 Těsto v misce musí být hladké, držet pohromadě, ale jakoby se rozlívat a nelepit na stěny. Potom ho posypu troškou polohrubé mouky a dám přikryté utěrkou kynout na teplé místo. No a pak čekám, až to vykyne. Chce to trpělivost. Dneska jsem nechala těsto venku na slunku asi hodinu. Během čekání vymažu plech máslem a připravím ovoce a drobenku. Prostě smíchám polohrubou mouku, práškový cukr a máslo tak, aby to bylo sypké. Dneska jsem ještě rozmíchala půl tvarohu s vanilkovým cukrem, troškou mléka a kouskem nastrouhaného zázvoru, na namazání pod meruňky.


...položím půlky meruněk...

Těsto vyliju na plech a mastnýma rukama ho vytahuju ke krajům, až je ho plný plech. Namažu tvaroh na těsto, položím půlky meruněk, posypu drobenkou a dám do trouby na 175°C. Až jsou okraje hnědé, je to hotové.
  •  A jak říká brácha, tyhle buchty padají do krku samy!

Žádné komentáře:

Okomentovat