Jedlík :-) |
Čím je litevská kuchyně typická? Především jsou to brambory, kopr, houby a ryby. Samozřejmě hodně zjednodušeně řečeno :-) Pro mě je litevská kuchyně zastoupena především studenou polévkou šaltibarščiai s bramborami a vepřovým na houbách. U toho jsme se rozplývala. Každopádně můžeme pokračovat směle dál od všech možných druhů ryb až k desertům z medu a lesních plodů.
Já jsem nelenila a hned jsem si šaltibarščiai s bramborami vyhledala, dokud mám její chuť v živé paměti. A zde je recept:
Šaltibarščiai s bramborami
1l kefíru
1 červená řepa (předem uvařená)
1 salátová okurka
2 natvrdo uvařené vejce
mladá cibulka
čerstvý kopr
mořská sůl
uvařené brambory
Červenou řepu je třeba předem uvařit. (Především doporučuji si předem odměřit množství vody v hrnci na bulvy tak, aby byly následně při vaření celé ponořené. Osolenou vodu nejdříve přivedu k varu a pak do ní vkládám dobře umytou neoloupanou bulvu vcelku s kořenem, který neodřezávám. Vodu po přivedení k varu obohatím o koření jako je bobkový list, celý kmín, fenykl a anýz, a pak řepu vařím pomalým varem dle její velikosti minimálně hodinu až hodinu a půl.)
Okurku jsem nastrouhala na jemném struhadle a vmíchala do kefíru. Přidala jsem stejně nastrouhanou červenou řepu, nakrájenou cibulku a kopr. Osolila jsem tak, aby se upozadila nasládlá chuť řepy a lehce vynikl kefír a pak jsem dala vychladit. Na talíři se polévka zdobí natvrdo uvařeným vejcem a případně ještě lžičkou velmi husté smetany a servíruje se s oloupanými (někde i lehce opečenými) studenými nebo teplými bramborami podávanými na talířku zvlášť.
(zdroj: http://www.labuznik.cz/recept/studena-polevka-saltibarsciai/)
A protože já ji ještě chladím, tak tu máte ilustrativní obrázek :-)
zdroj: http://agneskamara.blogspot.cz/2011/06/saltibarsciai.html |
Shrnutím účinků červené řepy dostáváme do rukou účinného a přitom levného pomocníka proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech.
Červená řepa
- podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
- podporuje činnost žaludku a žlučníku
- odstraňuje z těla jedovaté látky
- vytváří vazivové tkáně
- zesiluje stěny cév
- zlepšuje využití bílkovin
- zajišťuje duševní pohodu
- zpevňuje pokožku
- napomáhá při alergiích
- aktivuje tvorbu červených krvinek
- má kladný vliv na revma
- je cenným pomocníkem v boji proti mykózám (zdroj: http://www.varimezdrave.cz/chvala-cervene-repe/)
No tohle je aspoň suvenýr z cesty! Vypadá to moc lákavě, musím to vyzkoušet dřív, než bude zase zima. To pak ty studený polívky nejsou to pravý.
OdpovědětVymazatJo a ještě něco, Lukáš je prostě BOŽÍ model!
OdpovědětVymazat:-)
VymazatTen tvůj muž je fakt super model, to s Matu souhlasím:)A ta polívka vypadá dost dobře.
OdpovědětVymazat