Včera volá brácha, že by potřebovali hlídání. A tohle zkrátka nemůžu odmítnout. Jindra je (skoro)dvouleté zlatíčko. Zlatíčko, které ovšem miluje dobroty (bodejť by ne, je přece po tatínkovi a po mamince;-). Takže při fofrování z práce (jo, už zase chodím do práce a ubíjí mě ranní vstávání!) jsem přemýšlela, co mám tak doma, aby se z toho dala upéct nějaká ta dobrota. Bohužel, jsem neměla doma nic moc. Ale zachránil mě recept na linecký dortík a Jindra se na jeho pečení roztomile podílel :-)
Linecký dortík Regina Spektor - Better
Těsto:
500g hladké mouky (já tam picla jemně mletou moukou pšeničnou)
200g másla
200g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
Krém:
0,5l mléka
2 žloutky
40g hladké mouky (zase pšenice)
170g cukru
1 vanilkový cukr
Mouku, změklé máslo, cukry a vejce jsem spojila a umíchala v hladké těsto. Těsto jsem rozdělila na poloviny, zabalila do mikrotenového sáčku a vrzla do lednice. Pěkně tam odpočívalo, než jsem si nachystala krém. Do hrnce jsem nalila mléko a postupně jsem přidávala cukr, žloutky a za stálého míchání jsem přisypávala mouku, až vznikl takový bešamel. Za stálého míchání jsem přivedla k varu a vařila asi 2-3 minuty. A pak musí krém trochu za občasného zamíchání vychladnout. A dál už je to brnkačka. Vymazala jsem kulatou formu máslem, vyválela jsem si jednu půlku těsta a formu jsem jí vyložila. Pak jsem na to vykydla krém a druhou vyválenou půlkou těsta jsem to přikryla. "Poklop" jsem na několika místech propíchala vidličkou. V předehřáté troubě jsem pekla na 180°C asi 25 minut. Čerstvý to není ono. Dortík je lepší uleželej a ještě s nějakým ovocem, třeba zavařovanými (lépe čerstvými) broskvemi.
Jindrovi to chutnalo a i u ostatních to mělo celkem úspěch. Je to teda jako fakt slaďák. To ovoce je podle mě nutnost. Nebo aspoň kafe :-) A Lukáš se taky pěkně olizoval. Takže z ničeho něco... dobrého :-)
PS: Recept je z časopisu Pošli recept 9/2007 (dostala jsem ho od babičky).
Vypadá dost šťastně Jindra:)a koláč zas dobře:)
OdpovědětVymazatJaj, zas budu píct a tloustnout :-)
OdpovědětVymazat