pondělí 12. srpna 2013

14. U Matyldy se griloval hamburger

..., který jsem pojmenovala Pionýr. Byl totiž náš první, neohrožený a opravdový! Musím říct, že jsme si dost pochutnali, mimo jiné taky proto, že maso bylo doplněné cibulovou chuťovkou a dobrou omáčkou. Oboje jsem připravila podle kuchařky Škoda nevařit (je dobrá, že jo Leňajs?).


HAMBURGER PIONÝR





HAMBURGER PIONÝR

Nejdřív jsem koupila maso. Asi tak 1,2 kg hovězího (myslím, že mamka říkala, že to bylo ramínko) a 0,5 kg vepřové plece. Oboje jsem doma namlela, osolila, opepřila a přidala trošinku chilli. Všechno dohromady jsem rozmatlala rukama a uplácala 12 kulatých placek vysokých zhruba 2cm. Udělala jsem je o trochu větší než housky. Maso jsem připravovala den předem večer a tak jsem je potřebovala uložit do ledničky. Naskládala jsem je na tác proložené čtverečky pečícího papíru.

Naskládala jsem je na tác proložené čtverečky pečícího papíru.

Pak jsem se pustila do cibulové chuťovky. Nakrájela jsem na kolečka 4 červené cibule. Do kastrolku jsem nasucho nasypala 2 lžíce krupicového cukru, nechala rozpustit. Potom jsem přihodila kousek másla a cibuli. Za chviličku deci vína, stejné množství vody a pár kapek vinného octa. Plamen jsem ztlumila a nechala to vařit nejméně další půlhodinu. Z ohně jsem to stáhla  až ve chvíli, kdy se mi to zdálo dostatečně husté na to, aby to nestékalo z hamburgrů.

Na omáčku jsem jen promíchala tyhle suroviny: 6 lžic majonézy, 3 lžíce kečupu, 1 lžíci hořčice, pár kapek citrónové šťávy, trochu soli a pepře a nakrájenou petrželku.

Hranolky jsem udělala z nových brambor. Jednoduše jsem je oloupala a nakrájela na hranolky. Potom jsem je vyprala ve vodě, osušila v utěrce, osolila a naolejovala. Dala jsem je na chvilku do hodně rozehřáté trouby, potom jsem troubu vypla a dopekla je až přišli hosti. (Celkově to zabralo tak 15 minut). Z plechu nešly úplně lehce, ale byly křupavé a dobré.

Griloval Zdenek. Na hodně rozpálený gril (bez ohně) položil placky a dělal asi 5 minut na každé straně. Než se maso udělalo, přidal tam na chvilku slaninu a na ještě kratší chvilku přepůlené housky.

Nakonec jsem to sestavila takto: houska - omáčka - salát - maso - slanina - sýr - cibule - rajče.


...přidal tam na chvilku slaninu...


...salát - maso...
No a pak jsme to normálně sežrali! A bylo to něco fakt dobrýho. Akorát to všude tak nějak teče. Znáte ten vtip, ne, jak si přijde chlápek do McDonaldu pro BigMac...


  • Maso bylo od řezníka z Moravské Třebové, housky z Lidlu (balené) a slanina taky (Delikatesní slanina uzená studeným kouřem).



2 komentáře:

  1. Hustý! Na BurgerKing nemám nikdy chuť, ale tohle je něco jinýho! Budeme muset taky někde rozpálit gril :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dost luxusně.Děláme hamburgery docela často a vždycky se parádně pře....Božsky chutnají s avokádovým dipem.Hodím sem recept, je škoda ho nevyzkoušet teď v létě, když jsou parádně zralý rajčata i avokáda.Jen jak bude chvilka času...nějak poslední dobou nestíhám:)

    OdpovědětVymazat