čtvrtek 29. srpna 2013

14. Leňajs málem vzdala boj se sladkými mraky

...ale nakonec to dobře dopadlo. Protože nás má několik v práci narozeniny o prázdninách, tak je s kolegyněmi a kolegy oslavujeme zákuskem a chlebíčkem až v přípravném týdnu. A dnes připadla řada na mě. Včera jsem se tedy pustila do experimentu. A protože modré z nebe holkám nesnesu, tak teda aspoň ty mraky :-)

Sladké mraky                                                  Nikola Mucha - pár syrových songů s hvězdičkou;-)

Korpus (vynásob dvěma, mě toto množství vyšlo jen na jeden plech)
250ml vody
špetka soli
125g rostlinného tuku
140g hrubé mouky
4 vejce
Krém
125g másla
60g moučkového cukru
750g mléka
2 sáčky vanilkového pudinku




Troubu jsem si rozehřála na 200°C. Ve vroucí vodě se špetkou soli jsem rozpustila tuk. Za stálého míchání jsem přisypala mouku a vymíchala jsem dohladka. Pak jsem to odstavila a za občasného zamíchání nechala vychladnout. Nakonec jsem zamíchala vejce a rozetřela jsem na dva plechy a peklo se to 15min. Při pečení jsem se divila, protože těsto má tendenci se rozpínat. Ale zřejmě je to normální, tak se neděste jako já :-) Jo a troubu neotvírat! Pak by to padlo a nebylo by to prý ono.
Na krém jsem nechala změknout máslo a ušlehala jsem ho s cukrem. Pudink jsem rozmíchala ve 250ml mléka. 500ml jsem přivedla k varu a vlila jsem pudinkový základ. Za stálého míchání jsem udělala pudink. Zase jsem odstavila a za občasného zamíchání zase nechala vychladnout. Pak jsem to vykydla do másla a znovu projela šlehačem.
Na jeden plát korpusu jsem rozetřela krém a druhým to přikryla. Nakonec jsem to dala do lednice vychladit a nechat ztuhnout. A je hotovo!

V práci chutnalo. Na rozdíl od lineckého dortíku je tento desert méně sladký, vlahý a vláčný. Ještě jsem to ozdobila nakrájenou zavařenou broskví (dojela jsem rozdělanou plechovku) a lístkem máty. Což z celkem obyčejné buchty na plech udělá zákusek jako z cukrárny. Na to nemusíte být kouzelník. A protože kousků bylo dost, vyšlo i na Lukáška k tradičnímu kafíčku po práci :-)


PS: Recept je z časopisu Snadné vaření 04/2007, který jsem jeden rok odebírala, ale pak ho bohužel zrušili.

Žádné komentáře:

Okomentovat