sobota 10. srpna 2013

9. Terka peče žemlovku

Zrovna mi na lince bobtná mák na makovec, takže vám můžu připsat recept na včerejší výbornou zemlbábu. Do žemlovky jsem se pustila proto, že se nám konečně v kuchyni ukázaly jabka, který jsem mohla zlikvidovat při pečení. Navíc to byl páteční oběd jen pro mě a mámu, takže tata neremcal, že má zase sladký jídlo. A tenhle recept jsem nedávno zkoušela (přestože žemlovku od mala nejím) a dost nám chutnal. Takže tady je ...
Žemlovka
Žemlovka:
Zapíkací mísu jsem si pro začátek vymazala máslem. Do jiné mísy s trochou mlíka jsem natrhala 2 celozrnný (grahamový) rohlíky, z nacucanejch kousků jsem vymačkala přebytečný mlíko a rohlíkama pak zaskládala celý dno misky. Celou vrstvu jsem pokapala medem. Pár jablek (jak moc chcete jablek do žemlovky?) jsem oloupala, nahrubo nastrouhala a dala na rohlíky. Další vrstvou byly nasekaný ořechy - vlašský nebo třeba mandle, a ty se pak zasypaly skořicí. Zkusila jsem to posypat i slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami. A úplně na závěr zas přišly 2 namočený celozrnný rohlíky. Co mi zbylo mlíko v misce, tak jsem tím celou žemlovku polila a šoupla to do trouby. A to na 40 minut při 230⁰C (prostě dokud rohlíky nahoře pěkně nezezlátnou).

Fakt jsem se snažila tam dát celozrnný rohlíky, minimum másla na vytření a tak dále, a tak dále ... tenhle recept mám opět podle Zuzky, z toho plyne ta moje snaha o rádoby "zdravější" variantu. Od mala jsem žemlovku nejedla (vybavuje se mi ten odpor, když to prababička vytahovala na stůl), ale tohle mi fakt šmakovalo. A jak už jsem určitě říkala - kombinaci ořechy+skořice nemůžu vzdorovat.

Dobrou chuť :)

1 komentář: