Zrovna mi na lince bobtná mák na makovec, takže vám můžu připsat recept na včerejší výbornou zemlbábu. Do žemlovky jsem se pustila proto, že se nám konečně v kuchyni ukázaly jabka, který jsem mohla zlikvidovat při pečení. Navíc to byl páteční oběd jen pro mě a mámu, takže tata neremcal, že má zase sladký jídlo. A tenhle recept jsem nedávno zkoušela (přestože žemlovku od mala nejím) a dost nám chutnal. Takže tady je ...
Žemlovka
Žemlovka:
Zapíkací mísu jsem si pro začátek vymazala máslem. Do jiné mísy s trochou mlíka jsem natrhala 2 celozrnný (grahamový) rohlíky, z nacucanejch kousků jsem vymačkala přebytečný mlíko a rohlíkama pak zaskládala celý dno misky. Celou vrstvu jsem pokapala medem. Pár jablek (jak moc chcete jablek do žemlovky?) jsem oloupala, nahrubo nastrouhala a dala na rohlíky. Další vrstvou byly nasekaný ořechy - vlašský nebo třeba mandle, a ty se pak zasypaly skořicí. Zkusila jsem to posypat i slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami. A úplně na závěr zas přišly 2 namočený celozrnný rohlíky. Co mi zbylo mlíko v misce, tak jsem tím celou žemlovku polila a šoupla to do trouby. A to na 40 minut při 230⁰C (prostě dokud rohlíky nahoře pěkně nezezlátnou).
Fakt jsem se snažila tam dát celozrnný rohlíky, minimum másla na vytření a tak dále, a tak dále ... tenhle recept mám opět podle Zuzky, z toho plyne ta moje snaha o rádoby "zdravější" variantu. Od mala jsem žemlovku nejedla (vybavuje se mi ten odpor, když to prababička vytahovala na stůl), ale tohle mi fakt šmakovalo. A jak už jsem určitě říkala - kombinaci ořechy+skořice nemůžu vzdorovat.
Dobrou chuť :)
Miluju The Cure! :-)
OdpovědětVymazat