čtvrtek 8. srpna 2013

8. Terka peče cvibach

A rovnou s meruňkama a želé :) Ok, chápu, že je vedro a je bláznovství ještě navíc lítat kolem rozpálený plotny, ale tenhle víkend bude právě ve znamení plechů, forem a trouby. Mám v plánu zopakovat pár osvědčenejch receptů, takže se těšte třeba na celozrnnou žemlovku nebo makovec (a k tomu jako bonus peču jeden dort na objednávku). Začali jsem ale s (u nás) tradiční buchtou na plech.


V neděli jsme si konečně dovezli z jihu bedýnku meruněk. Ta teda málem nepřežila cestu (jeli jsme v neděli zpět přes Brno, v tu největší bouřku - ano, ta jak v ní hrálo Brno se Spartou, a zůstali jsme trčet v Židenicích v koloně, takže meruňky v nekrytým kufru sloužily jako strava pro trosečníky), ale něco málo jsme domů dovezli. Ještě ten večer snad do půlnoci z toho vznikla dřeň a majda na jogurt. Taky jsme si už užili dostatek meruňkových knedlíků. A pak si tata vyžádal nějakó to bochto.

Meruňkový cvibach
Cvibach (neboli piškot) s meruňkami s želatinou:
teď záleží, jak velký máte plech a hlad - my to pekli z dávky 5 vajec
  na 1 vejce připadá: 40g cukru
                             40g hladké mouky
                             1 lžíce oleje
Do mísy jsem vyklepla zvlášť bílky a spolu s cukrem je vyšlehala do tuhýho sněhu. Jak bylo hotovo, tak za dalšího šlehání jsem po jednom přidala žloutky a pak postupně i lžíce oleje. Úplně poslední jsem přidala mouku, kterou jsem taky přisypávala po troškách a vmíchávala metlou. (Ano, nezapomněla jsem na kypřící prášek :)) Vylila jsem na plech a peklo se to jako normální cvibach, na 180⁰C asi 10-15min (hlídat, je to rychlý!).
Na vychladlý cvibach jsem naskládala meruňky a připravila si želatinu. My to teda dělali z rozmixovaných meruňek ředěných vodou, ale dá se použít jakákoli šťáva třeba z kompotu, v případě nouze i Tang (prodává se to ještě?). Prostě nějaké řidší tekutiny si naliju 1/2 litru. Pak jsem si vytáhla 1 a 1/2 sáčku vanilkovýho pudinku a postupovala jsem podle návodu na sáčku. No a než ten pudink-želatina ztuhl, nalila jsem to na cvibach a bylo hotovo.


Pamatuju si, že jako menší jsme mívali tuhle buchtu celkem často, sladký se u nás peklo každý víkend. Pak začalo strávníků ubývat, zbylí se dali na "hubnutí" a tata sám celej plech nesní, takže teď už se peče spíš k nějaké příležitosti (nebo když nás chytne žravá). Jinak stejně jako meruňky tam skládáme čerstvý broskve, kompotovaný broskve nebo švestky. A kdo má radši kakaový buchty, není problém udělat cvibach kakaovej - prostě část mouky nahraďte kakaem.

Dobrou chuť

1 komentář:

  1. Na google překladači jsem našla, že Zwieback je suchar :-) Což by mohlo odpovídat, když byla maminka naší báby ze Sudet.

    OdpovědětVymazat