Taky se vám na prahu někdy objeví nečekaná a ne zrovna milá návštěva? A když se pak taková návštěva zdrží místo na kafe na pět hodin a vypráví, co má všechno doma, kde všude byla, co kolik stálo, kolik shodila, co ji bolí, co ji bolelo a co ji určitě ještě bolet bude ... Tak přesně takovou návštěvu jsme dnes měli doma. Na jednu stranu se tváří mile ("Nenechte se zdržovat, jestli máte práci, klidně dělejte ..."), na druhou vás drží jako rukojmí ("Tak snad aspoň vydržíš, než odjedu ..."). Po takovém odpoledni je člověk utahanější než po celodenní práci na zahradě. Takže jakmile jsme byli volní, vzala jsem psa a šla si vyčistit hlavu do lesa (a že bylo co čistit). Tím vším jsem chtěla říct, že dnes jsem si k večeři nic zajímavého nepřipravila :) Vyhrabala jsem ale ze zásob jeden recept, kterej se, myslím, hodí, když nám vrcholí ta sezóna cuket, apod.
Zapečený lilek s rajčaty a parmezánem
Inspirovala jsem se u Zuzky, která občas přihodí zajímavej nápad, kterej mám prostě chuť zkusit. Oproti originálnímu receptu je tento trochu upravenej, ale hold jsem si to přizpůsobila zdejším poměrům (páč nebudu lítat po obchodech a shánět mandlovou mouku, nebo škrob, který ani nemá český překlad :)).
Takže ...
Zapečený lilek s rajčaty a parmezánem:
Zapečený lilek s rajčaty a parmezánem:
Jako první jsem si připravila rajčatovou směs. Nahrubo jsem si nakrájela několik cherry rajčat a česnek. Na trochu rozpálenýho olivovýho oleje jsem hodila česnek a chvíli na to i rajčata. Jde o to, aby se česnek nedělal moc a nezhořkl. Tuhle směs jsem míchala, dokud rajčata nezměknou. Jo, a ještě jsem k nim přihodila nasekanou bazalku a trochu to podlila vodou, aby to nebylo tak nasucho. Jak to bylo hotový, odložila jsem stranou.
Lilek jsem nakrájela na plátky (pro mě na 1 větší porci bylo asi 6 plátků) a tradičním postupem nechala "vybrečet". No a pak jsem obalovala klasicky v trojobalu - mouka (celozrnná), vajíčko a v mým případě drcený kukuřičný lupínky. Stejně tak se dá použít normální strouhanka, anebo jako v původním receptu mandlová mouka. Jak jsem to měla všechno obalený, osmažila jsem to na pánvi na oleji. Hotový jsem to dala osušit na ubrousky. A troubu rozpálíme na 220⁰C.
Následují (mně blízké) "stavební práce". Na plech dáme základy - první plátek lilku. Na to jsem pokladla trochu rajčatové směsi, dále kolečko mozzarelly (kterou jsem bohužel neměla) a trochu strouhaného parmezánu. A takto pořád dokola. Já z toho vykouzlila dvě menší pyramidy. Šoupla jsem to na cca 12 minut do trouby a bylo hotovo.
Tohle jídlo je bez masa, takže zarytí masožravci asi zapláčou. Každopádně, pro mě byly dvě "pyramidy" dostačující večeří. Dá se to nabídnout i jako taková chuťovka. Já si s tím dost pohrála, nějakej čas mi to zabralo, takže za "rychlovku k večeři" bych to nepovažovala.
Přeju dobrou chuť a pokud možno co nejméně podobných návštěv, jako byla dnes u nás :)
Následují (mně blízké) "stavební práce". Na plech dáme základy - první plátek lilku. Na to jsem pokladla trochu rajčatové směsi, dále kolečko mozzarelly (kterou jsem bohužel neměla) a trochu strouhaného parmezánu. A takto pořád dokola. Já z toho vykouzlila dvě menší pyramidy. Šoupla jsem to na cca 12 minut do trouby a bylo hotovo.
Tohle jídlo je bez masa, takže zarytí masožravci asi zapláčou. Každopádně, pro mě byly dvě "pyramidy" dostačující večeří. Dá se to nabídnout i jako taková chuťovka. Já si s tím dost pohrála, nějakej čas mi to zabralo, takže za "rychlovku k večeři" bych to nepovažovala.
Přeju dobrou chuť a pokud možno co nejméně podobných návštěv, jako byla dnes u nás :)
Takový návštěvy jsou otravný, ale lilek je dobrá náplast :-)
OdpovědětVymazat