Rozhodla jsem se uvařit na zimu ajvar.Je to zeleninová pasta nebo jak to mám napsat.Hodí se k masu, ale já ji mám ráda i jen tak namazanou třeba na bagetu.Inspirovala jsem se v Chorvatsku, myslím, že odtud pochází.
Co je potřeba: 6 kapií, 1 velký lilek, 180ml slunečnicového oleje, sůl, pepř.Tohle jsou suroviny na základní recept.Ale existuje milion dalších variant, já si vybrala tu, kam se přidávají ještě rajčata (zhruba 250g) ,česnek (půl palice) a ocet.
Jak na to:
1. Celý lilek propíchám vidličkou a dám společně s paprikami asi na 30 min do vyhřáté trouby.
2. Lilek vydlabu, použiju jen dužinu a papriky nechám zapařit v igeliťáku a oloupu.Všechnu tuhle hmotu tochu rozmixuju,ale ne úplně na kaši.
3. Směs dám do hrnce, přidám rajčata,sůl, pepř, olej, ocet a česnek.
4. Pomalu vařím, často míchám do zhoustnutí.Trvá to klidně dvě hodiny.
5. Naplním sklenice a zavařuju zhruba 15 min.
upeču zeleninu pěkně do hněda |
a míchám a míchám... |
a teď už jen zavařit |
Žádné komentáře:
Okomentovat