úterý 3. září 2013

11. Terka peče avokádo

No jo, no ... Léto končí, po ránu už je tma, večer pěkná kosa. Tak to vypadá, že nám prázdniny skončily (že, Leňajs). A protože zas začne doba teplých snídaní (který aspoň částečně nahradí teplo peřiny), mám jeden tip. Pokud máte ráno trochu času, zkuste si udělat pečené avokádo :)
Pečené avokádo:
avokádo
vejce
koření (bazalka, koriandr, paprika ... dle vaší chuti), sůl, pepř
popř. sýr


Avokádo jsem rozpůlila a vypeckovala. Kulatou stranu jsem jen lehce seřízla, aby tam vznikla rovná plocha, na které bude avokádo stát. Vajíčko jsem rozklepla do mísy a rozmíchala společně s bylinkami, solí a pepřem. Teď je třeba dát vajíčko do avokáda, takže pokud vám po pecce zbylo málo místa, klidně ještě trochu avokáda vydlabejte. Připravené půlky avokáda jsem položila na plech (popřípadě ještě můžete vajíčko znovu posypat kořením na ozdobení nebo parmezánem) a dala do předehřáté trouby na 220⁰C. Peklo se to asi 16 - 20 min, ke konci je ale potřeba to hlídat, mělo by být na povrchu a při krajích lehce hnědé. A k tomu nějaký to pečivo.

Tohle je další recept ze Zuzčiných zásob. Avokádo je ideální na snídani, protože obsahuje bílkoviny a zdravé tuky. Právě kvůli tukům není moc dobrý dávat si tohle jídlo jako večeři. Mě osobně stačila bohatě jedna polovina avokáda. 

Jestli se teda rozhodnete pečený avokádo ochutnat, ale spotřebujete pro sebe jen jednu půlku, je spousta možností, jak zbytek avokáda využít. Mě chutná avokádo i jen tak samotné na pečivu (oloupu z něj i slupku a nakrájím si je na plátky). Vzhledem k tomu, že je to velký zdroj zdravých tuků, dalo by se to přirovnat k "chlebu s máslem" :D Avokádo si taky můžete nakrájet na kousky do zeleninového salátu.
Další skvělou a jednoduchou variantou je (moje verze) guacamole. Dužinu si vydlabete do mísy, přidáte na jemno nakrájenou cibuli (nebo jarní cibulku), rozdrcený česnek a na drobno pokrájená rajčata. Pak jen stačí dosolit a dopepřit podle chuti, celý se to dohromady rozmačká a promíchá vidličkou a je hotovo. Správně se guacamole podává asi k nachos, ale já, barbar, si to dávám místo pomazánky, nebo jako další přílohu k vajíčku, atd. 
Stejně jako guacamole se dá udělat jakákoli pomazánka. Prostě tam místo rajčete dejte třeba nakrájené uvařené vejce, nebo na drobno pokrájenou červenou papriku ... Vůbec se toho nebojte. 
Takže s chutí do toho ;)
Tohle je můj pokus o vyklíčení avokáda ...
Po víc jak 3 měsících měnění vody ale asi skončí v koši.

Jo, a ještě něco k samotnému avokádu (osobně jsem na první pokus docela pohořela, ale od té doby je pořádám celkem často). Obsahuje až 20% tuku, ale zdravých - ve formě velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Je to také zdroj bílkovin (doporučuje se těhotným a kojícím ženám), vhodný pro posílení organismu, pro rekonvalescenci. Další obsažené látky: karoteny, antioxidanty, vitamin E, ad.
Tuky z avokáda se neukládají jako běžné tuky (není tedy třeba se mu vyhýbat). Další látky v něm obsažené snižují hladinu inzulinu, jeho sacharidy jsou okamžitě využity mozkem jako zdroj energie.

Pro ty, co si neví rady: Jak správně vybrat avokádo

1 komentář: