19. Leňajs bojuje se zapečenou dýní s bramborami
Dneškem začíná podzim a obchody i zahrádky jsou plné dýní. U našich doma jsme jim nikdy moc neholdovali, ale to zřejmě jen proto, že jsme moc nevěděli, co s nimi. Naštěstí se kolem mě začínají vynořovat sezónní recepty, takže přišly na řadu i dýně. Začeš můžu poděkovat jak holkám tady z blogu, tak kolegyním v práci. Díky všem. Za tento recept vděčím tak trochu Alence, protože mi přinesla časopis Billa Gusto. Ten aktuální je teď zaměřen na dýně a brambory. A protože mám teď díky Ditiným fish&chips, které jsem dělala včera, doma velkých brambor až až, rozhodla jsem se poslat Lukáše pro hokkaido a pustit se do zapečené dýně s bramborami.
Právě jsem všechno strčila do trouby a než se to upeče, napíšu Vám, jak se mi vařilo včera a jak dnes. Kromě toho, že jsem jakási celá nahromadě (může za to koncert Tatabojs v Lanškrouně na náměstí za vytrvalého deště a moje fanouškovské nadšení, které se nezalekne hromu ni blesku), tak se mi včera v kuchyni moc nedařilo. Alespoň jsem měla ten dojem. Jak už jsem psala. Dělala jsem fish&chips podle Dity P. Půlka hotových hranolků se mi vysypala na podlahu, ryba se mi připékala a ten svinčík!!! Všude olej a těstíčko na rybu! Nejhorší je, když se vyčerpáte samotným vařením a pak Vás ještě čeká úklid zaneřáděného nádobí, pokapaného sporáku a umaštěné podlahy. Naštěstí to bylo alespoň dobré :-) Takže česnečku jsem si nechala až na zavečer, až jsem se uklidnila a odpočinula si, protože na jeden zátah to při teplotě fakt nedávám. (recepty a video najdete tady)
A dnes? No nebe a dudy! Recept, který Vám dnes servíruju je "ČISTOTNÝ" :-) Sice teda bez masa, ale pokud máte nápad, co by se tam hodilo, není problém si to tam přidat, třeba vepře na dno, že? :-) Takže po 30 minutách mám nádoby v troubě, myčka už jede na plný výkon a já se můžu věnovat Vám. Jinak je mi o trochu líp. Děkuju za optání :-)
A protože se teď trochu víc komplexně rýpu v 15. století, tak si poslechněte, jaká hudba v té době frčela :-)
Zapečená dýně s bramborami Josquin Desprez - Motets et Chansons
500g nových dobře omytých brambor
půl dýně hokkaido
400ml smetany ke šlehání
300g strouhaného ementálu (já doma ementál neměla,
tak jsem tam frkla čedar, tak to budeme mít mexický, no :-)
100g strouhaného parmazánu
čerstvý tymián (ten mám zas jen sušený, musím si pořídit
domů na okno čerstvý)
olej, sůl, pepř
Dýni dobře omyju, rozpůlím a vydlabu semínka. Nakrájím ji na asi centimetrové plátky, stejně jako brambory ve slupce. Smetanu smíchám s nastrouhaným tvrdým sýrem, osolím a opepřím.. Zapékací nádobu (ideálně kulaté, aby to trochu i vypadalo) vymažu olivovým olejem a střídavě skládám plátky dýně a brambor. Vše zaliju smetanovo-sýrovou směsí, posypu parmazánem a tymiánem a dám péct na 40 minut do vyhřáté trouby na 180°C.
No, a jak to všechno dneska dopadlo? Skvěle! Polévka je včerejší vynikající česnečka, brambory vypadají skvěle a chutnají taktéž (!) a jako dezert se nechte překvapit, protože to bude další post.
Mé drobné kuchařské ego je zachráněno. Ciao! :-D
Vypadá to lákavě, vyzkouším určitě, když už tak krásně jedeme v těch dýních :)
OdpovědětVymazat