čtvrtek 1. srpna 2013

10. U Matyldy

...byla dnes v kuchyni spousta různé zeleniny a chuť na kuskus. Takže jsem udělala pečenou zeleninu s kuskusem a kuřetem; i když, popravdě, stačila by mi ta vegetariánská část, která je tak výrazná a šťavnatá, že nic dalšího ani nepotřebuje.


Nejdřív provedu nájezd do ledničky a vytáhnu na linku všechno, co by se na dnešní pečení mohlo hodit. Vždycky, když peču zeleninu, dávám tam to, co zrovna mám. Ale nesmí chybět cibule, papriky a rajčata. Dnes k nim přibyl ještě lilek, malá cuketka, zelená cibulka a muškátová dýně (odhaduju, protože jsme s mamkou zapomněly, co jsme si to koupily za semínka a tohle vyrostlo). Taky jsem vytáhla mangold a červenou řepu, ale ani jedno z toho jsem nevyužila.


Nejdřív provedu nájezd do ledničky a vytáhnu na linku všechno...
Do velké pánve naliju trochu oleje, dám rozehřát a přidám nakrájenou cibuli. Potom tam přijdou papriky na proužky a rajčata na kousky. Dál lilek na čtvrtkolečka, cuketa na kolečka a dýně taky. Osolím a chvilku dusím, než si nachystám maso. 


Kuřecí nohy umyju, osolím a posypu kořením "kuře 7 bylin". Zeleninu přendám do hlubokého plechu, přidám ještě trochu vody a nahoru položím maso s kousky másla. Dám to do trouby péct tak asi na 175°C.

...a nahoru položím maso s kousky másla

Peču to zhruba hodinu. Během toho dělám všechno možný, uklízím a tak, čtu si noviny, hraju si s Matějíčkem... Občas to očíhnu a přitom maso polívám šťávou. Někdy přidám i vodu. (Je lepší jí tam mít víc, bude to potřeba kvůli kuskusu.)

...vytáhnu všechno z trouby
Když se mi zdá maso upečené, vytáhnu všechno z trouby a maso s trochou šťávy přendám na jinou mísu. Zeleninu posypu suchým celozrnným kuskusem a promíchám. Nechám to ležet tak 10 minut, kuře může zatím odpočívat ve vypnuté troubě. Přinesu si petrželku, nakrájím, přidám a zamíchám, aby se kuskus dobře nasákl. 
No a je to.
...posypu celozrnným kuskusem a zamíchám.
  • Tahle pečená zelenina nepotřebuje žádné koření. Rajčata tomu dávají perfektní plnou chuť a všechno dohromady to tak ladí... Fakt mi to hrozně chutná. Dovedu si představit, že to může být fajn i s výrazným sýrem, s kozím nebo s fetou, případně jako příloha k pečené rybě. 

5 komentářů:

  1. Mňam, tohle ani žádný komentář nepotřebuje!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem to dělala jednou a bylo to supr! Bohužel bez kuřete (sviňa se zkazila, než jsem ho stihla zpracovat). Dnes nanovo a už s kuřetem. Už když to dusím, tak to nádherně voní :-)

    OdpovědětVymazat