středa 11. září 2013

17. Leňajs bojuje s cuketovým koláčem

Zdroj: Česká televize
V loni na Vánoce nám ve sborovně nadělil Ježíšek kapsář na WC. Dlouho byl prázdný, ale po návratu z letních prázdniny nás tam čekaly kapsy plné čtení... konkrétně magazínu Albert, který vede Dita Pecháčková. Nejen, že mám od ní nádherné talíře (díky Marcelo:-), ale navíc teď rozjela i nový pořad Deník Dity P, o kterém si můžeme povídat u nás na facebooku. Její stejnojmennou kuchařku sice nemám, ale časopisy od Alberta jsou celkem odpovídající náhražka. V pondělí mi tam padl do oka slaný cuketový koláč. Navíc jsme měli mít pracující návštěvu, tak by se hodil nějaký koláč. A proč by měl být jenom sladký, že? Pročítám takhle Albert a koukám, že se v obchodě stavím jen pro slaninu. Ostatní ingredience jsem měla doma.


Cuketový koláč

1 lžíce olivového oleje
1 cibule nasekaná na jemno
 2 rozdrcené stroužky česneku
 4 plátky slaniny nakrájené na kousky
450g nastrouhané cukety
200g balkánského sýra
200g tvarohu
40g strouhaného parmazánu
3 lžíce nasekané pažitky
sůl, pepř
6 vajec
150g hladké mouky (já tam picla jemně mletou moukou pšeničnou)
1 sáček PrDoPeč

Troubu si předehřeju na 180°C. Na rozpáleném oleji smažím asi 5minut cibuli, česnek a slaninu. Pak to dám do větší mísy, kam jsem si nastrouhala na hrubším struhadle cuketu, rozdrobila balkán a vykydla tvaroh. Potom na to ještě nasypu parmazán, pažitku, sůl a pepř a všechno důkladně promíchám. V jiné míse jsem si smíchala vejce s moukou a kypřicím práškem. Přidám k cuketě a zase promíchám. Vylila jsem to na plech (20x30cm) s pečicím papírem, povrch jsem uhladila a dala do trouby. Pečeme cca 40-45min, dokud koláč nezezlátne. 

2 komentáře:

  1. Nazdar Leňajs, jaký to bylo? Šlo by to i jako třeba piknik jídlo?

    OdpovědětVymazat
  2. Nazdar,
    určitě. Řekla bych, že na piknik ideál :-) Je to totiž dobrý i studený. Ale ještě lepší je špenátový koláč. Koukám, že jsem ho sem ještě nedala. Tak já ho zas někdy udělám, nafotím a dám sem.

    OdpovědětVymazat