úterý 6. srpna 2013

8. Leňajs bojuje s pečeným pstruhem s česnekem a tzaziki

Neměla jsem tento týden v plánu vařit oběd. Jak už jsem psala minulý týden, máme práci na domku (v rámci toho, co nám počasí dovolí), takže se spíš stravujeme v hospodách. Ale to takhle jdete nakoupit do Lidlu a tam mají chlazeného pstruha. Sice z Polska, ale já tak nějak Lidlu věřím, protože jsem si kvalitu mnohokrát ověřila. Navíc chlazený, což předpokládá, že maso nebude poškozeno mrazem. Muž si k tomu přál tzaziki a pečivo.

Pečený pstruh s česnekem a tzaziki                                 Mark Lanegan - Wedding Dress

Na pstruha
2 celí pstruzi
8 stroužků česneku
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
1 velká lžíce másla
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu jsem předehřála na 200°C (jo, v tomhle vedru!). Do kůže ryb jsem udělala 3-4 šikmé zářezy, tím se dostala chuť koření do masa. Rybu jsem dobře osolila a opepřila. Česnek jsem oloupala a rozmačkala najemno v hmoždíři. Zhruba v půlce promačkávání jsem přidala nasekanou petrželku. Po řádném propracování jsem přidala lžíci másla a všechno jsem smíchala. Ochucené máslo jsem vmasírovala do zářezů, do břišní dutiny a přes celou rybu. Poté jsem dala ryby asi na 20 - 25 minut do trouby.


Na tzaziki
1 velká salátová okurka
1 velký bílý jogurt (nejlépe řecký)
snítka čerstvého kopru (ale obejde se to i bez něj, u nás
v zelenině mi ho vyprodali před nosem)
3 lžíce extra panenského olivového oleje
šťáva z 1 citronu
2 menší stroužky česneku
mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Nejprve jsem si oloupala okurku, zbavila jsem ji semínek, nastrouhala a vymačkala přebytečnou vodu. Pak jsem přidala jogurt, citronovou šťávu, nasekaný kopr, sůl, pepř a rozmačkaný česnek. Všechno jsem důkladně promíchala, přidala olivový olej a zase důkladně promíchala. Dochutit a dát vychladit a je hotovo :-)



3 komentáře:

  1. Muselo to být moc dobrý. Rybu bych si dala taky, mňam.

    OdpovědětVymazat
  2. No, myslím, že příště zkusíme pstruha takto :)

    OdpovědětVymazat
  3. Receptík vypadá moc dobře,určitě taky uděláme,dík za inspiraci

    mamka

    OdpovědětVymazat