pondělí 29. července 2013

7. Leňajs bojuje s limetkovým cheesecakem

Desert na neděli dělaný v sobotu a psaný v pondělí :-)

Ten nejlepší limetkový cheesecake                                   Nick Cave - Bring It On

Na korpus:
220g máslových sušenek
100g změklého másla

Na náplň:
500g krémového tvarohového sýru žervé
(nebo speciální sýr na cheesecake Philadelphia)
220g třtinového cukru
3 vejce
150g zakysané smetany
kůra a šťáva ze 2 limetek

Na polevu:
2 bílky
75g krupicového cukru


Sušenky rozmixuju a vzniklou hmotu v míse s máslem pořádně propracuju. Formu na koláč vymažu máslem a vložím do ní těsto, které "roztlačím" po dně formy a dám do lednice vychladit.
Sýr pečlivě rozmixuju s cukrem a přidám po jednom všechna vajíčka a stále míchám. Pak přidám smetanu a kůru i šťávu z limetek a zase dobře zamíchám. Náplň vyliju na korpus a peču asi 20 minut při 180°C. Po dobu pečení troubu neotvírám, aby koláč "nespadl". Po 20 minutách snížím teplotu na 130°C a peču ještě 30 minut. Po upečení nechám koláč odpočinout alespoň 20 minut mimo troubu.
Z bílků vyšlehám tuhý(!) sníh a jemně promíchám s cukrem. Připravenou polevu opatrně natřu na koláč a nechám jej dopéct v troubě na 220°C, dokud se jeho povrch hezky nezbarví dohněda, bude to asi 5 minut.
Po dopečení koláč asi hodinu chladnout ve vypnuté troubě a pak (ideálně) přes noc vychladit v lednici.

Náplně bylo strašně moc, málem mi to přeteklo, takže jsem Vám napsala dávku na takový ten nižší "britský" typ koláče. A taky doporučuju mít na to opravdu klid, protože uhlídat pečení při dalších činnostech je docela masochismus.

Koláč je sladko-kyselo-slaný, což je celkem zajímavé, ale zase žádný extrém (pro konzervativce). Je osvěžující a to, že je chlazený, je v těchto dnech výhra! :-)

1 komentář: